De wijsheid en humor van Griet op de Beeck

Home / Nieuws / De wijsheid en humor van Griet op de Beeck

januari 2015 | “Ik kom van ver, maar ik ben een echte.”

Nu haar romans herdruk op herdruk beleven, is Griet Op de Beeck er zelf ook wel van overtuigd, dat ze een echte schrijfster is. Ondanks sneeuwval en verstopte wegen in het midden van het land, arriveerde ze keurig op tijd in Westerbork na vier en een half uur rijden vanuit Gent. Ze had alleen gereden, want, verklaarde ze, “als ik een vriend zou laten rijden, hield ik geen vrienden meer over.” Na afloop reed ze ook weer alleen terug.

Dat ze niet voor een kleintje vervaard is, bleek ook tijdens haar presentatie. Zeker nadat ze haar “frakske” uitgetrokken had, hield ze het publiek in de ban van haar betoog. Wat een genoegen om naar zo’n gemakkelijk formulerende vrouw te mogen luisteren. De discussievraag: voegen haar Vlaamse woordkeuze en tongval iets toe aan haar verhaal, was hiermee meteen afdoende beantwoord. Schaamte en moed waren kernbegrippen van haar betoog. Je moet je schaamte voor jezelf en wat je in de donkerste krochten van jezelf aantreft, overwinnen. Daarvoor is moed nodig, maar je beloning zal zijn, dat je kunt zijn wie je bent en alleen daarmee leef je een bevredigend leven. Dit geldt voor het volle leven, dus ook voor het schrijverschap.Zolang je je verlangens, maar ook je verdriet onder de mat schuift, zal het leven aan je blijven knagen. Dit wordt ge├»llustreerd in de figuur van Elsie, die, als ze gezien heeft hoe het leven van haar zus Eva eindigt, de moed vindt te kiezen voor haar lief Casper. Ook voor de auteur gold dat ze moed moest verzamelen om zichzelf binnenstebuiten te keren, haar schaamte te overwinnen om op te schrijven wat ze in de donkerste hoeken van zichzelf aantrof. Haar boeken, hoewel niet autobiografisch, vertellen dus heel veel over haarzelf.
Ook na de pauze, toen Joke Rosier haar interviewde, bleven haar filosofische kijk op het leven en haar levenslust ons voor Griet Op de Beeck innemen. Een bezoekster, in de rij voor de signeersessie, vertrouwde haar buurvrouw toe: “Dit is de mooiste avond ooit.” We hopen dat ze bedoelde “de mooiste avond georganiseerd door de SLD”.