Bert Wagendorp over Ventoux

Home / Nieuws / Bert Wagendorp over Ventoux

09-11-2014 | Discipline en ijdelheid, daar komt het op aan.

Op zondagmiddag 9 november waren er ruim honderd leden en andere geïnteresseerden naar de Ogterop in Meppel gekomen om te luisteren naar Bert Wagendorp. Omdat we allemaal zijn roman Ventoux gelezen hadden, zaten we vol vragen en die vragen werden in het tweede deel van de middag door de auteur beantwoord. Eric Nederkoorn, literair medewerker van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant leidde het gesprek in goede banen.

Voor de pauze had Wagendorp ons al toevertrouwd dat je over twee eigenschappen moet beschikken als je schrijver wilt zijn: discipline en ijdelheid. Discipline omdat je jezelf moet dwingen geruime tijd te gaan zitten en je verhaal op te schrijven en je moet ijdel genoeg zijn om te denken dat anderen datgene wat je opgeschreven hebt wel zouden willen lezen. Wagendorp gaf echter wel aan dat hij al schrijvende niet bezig is een zo groot mogelijke lezersgroep aan te spreken, maar dat hij in eerste instantie alleen voor zichzelf schrijft. Dat Ventoux zo’n commercieel succes werd verraste hem volkomen.
Ook heeft hij niet voor een betrekkelijk goede afloop gekozen om zijn lezerspubliek te behagen. Hij wilde aangeven dat je altijd, op elk moment het roer kunt omgooien en je leven een andere richting kunt geven en dat er soms wel eens iets goed afloopt.

Ventoux is door een aantal recensenten een erg gesloten en voorspelbaar jongensboek genoemd: alles wordt uitgelegd en er zou te weinig mysterie over blijven. Gezien de vele vragen die de schrijver van het doorgaans al wat rijper publiek voorgelegd kreeg, valt dat nogal mee. Ook tijdens de signeersessie werd het gesprek voortgezet. Het was duidelijk dat een middagje Meppel voor Wagendorp geen straf was. Hij had er duidelijk plezier in. Al met al werd het een zeer geanimeerde middag.