Het boekenpakket voor seizoen 2021-2022

Home / Nieuws / Het boekenpakket voor seizoen 2021-2022
Het boekenpakket voor seizoen 2021-2022

16-3-2021 | De boekencommissie heeft sinds voorjaar 2020 bijna 100 boeken bij de kop gehad en er sinds augustus maandelijks via Zoom over vergaderd. Er was dit jaar een ruim aanbod met heel veel mooie boeken, zowel Nederlandse als vertaalde boeken. Dat leverde de boekencommissie lange discussies en heel wat keuzestress op. Een ding stond van te voren vast: Er zou een prachtig boekenpakket voor het komende seizoen uit rollen. De boeken die het net niet zijn geworden vind je binnenkort als aanraders terug!

Dit is het boekenpakket voor volgend seizoen: 

Hamnet | Maggie O’Farrell

In oktober starten we met het dit aangrijpende verhaal, geïnspireerd op het leven van de zoon van William Shakespeare. Het is het verhaal van een zoon van een handschoenenmaker die zijn hart volgt en zijn vaders regels aan zijn laars lapt, het verhaal van de vrouw voor wie hij valt, en hun familie. Een verhaal over moed, verdriet en liefde. 
De boekencommissie: “Het is echt smullen geblazen met deze aangrijpende, zinnelijke en meeslepende roman. Het verhaal van de vlo die de pest van Alexandrië naar Judith brengt is zo geweldig geschreven! Een boek dat je iedere lezer/leeskring gunt.”

Omstandigheden | Koos van Zomeren

In Omstandigheden, dat we in november gaan bespreken, verkent de ex-boekhandelaar Ronald Walraven zijn verleden, heden en toekomst. Een roman over vaderschap, teloorgang, ouder worden en de dood. Dat klinkt treurig, maar dat is het niet. Het is een meanderende roman, waarin de hoofdpersoon door zijn geliefde Alpen zwerft, eindeloos zijn wandelkaarten bestudeert, een hond met een zwak hart onder zijn hoede neemt en met humor ratelt over ouder worden.
De boekencommissie: “Eerlijk, onopgesmukt, terloops. Originele formuleringen om klein en groter alledaags leed te verwoorden en de personages goed te leren kennen. En het gáát ergens over, met humor en leesplezier en veel ruimte voor herkenning en nabeschouwing!”
Natuurlijk gaan we ons best doen om Koos van Zomeren, die zelden interviews geeft, te strikken voor een exclusief  interview, zoals we dat gewend zijn met schrijvers van Nederlandse boeken in ons pakket.

Het leven speelt met mij | David Grossman

Dit boek is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Eva Panic Nahir, een joodse vrouw geboren in Kroatië.  Zonder Grossman te kennen neemt zij contact met hem op en vertelt hem haar verhaal. Dat resulteert in een 20 jaar durende vriendschap, tot aan haar dood in 2015.  Het boek gaat over een joodse moeder in Kroatië die haar dochter achterlaat om haar Servische man, haar grote liefde,  die in de Joegoslavische oorlog verdwenen is, te zoeken. Het gaat erover hoe moeder en dochter en inmiddels ook een kleindochter, elkaar weer vinden en vrede sluiten. 
De boekencommissie: “Een schitterend boek. Drie vrouwen nemen na een halve eeuw ruzie en onbegrip een drastisch besluit. Het is een prachtig beschreven verhaal, de pijn, elkaar liefhebben, vriendschap.”

Wij zijn licht | Gerda Blees

Net nadat de boekencommissie dit boek gekozen had, werd het genomineerd voor de Libris Literatuurprijs die in mei wordt uitgereikt én won het de Grote Boekhandelsprijs 2021. Het vertelt op zeer originele wijze het verhaal van een woongroep die besloot te stoppen met eten. Gebaseerd op waargebeurde feiten. 
De boekencommissie: “Wow! Je wordt meteen het boek ingezogen. Boeiend vanaf pagina 1. Aparte, originele, geestige aanpak. Goede spanningsopbouw. In één adem uitgelezen. Leesplezier!”
Ook Gerda Blees gaan we proberen te strikken voor een interview!