Slotavond over Joost Zwagerman, over kunst, liefde of toch God?

Home / Nieuws / Slotavond over Joost Zwagerman, over kunst, liefde of toch God?

8-5-2019 | Hoewel Ajax de halve finale voetbalde was het zaaltje in café De Amer afgelopen woensdagavond toch helemaal gevuld met mensen die afgekomen waren op een avondje poëzie. Voor het echter zover was, gaf voorzitter Bernard Mencke een overzicht van de stand van zaken van de stichting. De krimp is nog niet voorbij, maar neemt wel af. Het lijkt erop dat er voldoende leden actief blijven om het voortbestaan van de SLD voorlopig te kunnen waarborgen. Komend jaar is het 50ste jaar dat we bestaan. Dat gaan we natuurlijk vieren.

Hierna nam Joke Rosier het woord. Zij stuurt de literatuurcommissie aan en binnen die commissie is er een discussie gevoerd over de vraag, welke boeken we voor onze lezers moeten kiezen. Daarmee samen hangt de vraag: wat willen we zijn: een literatuurclub of een leesclub. Bedoeld is: kiezen we voor literaire kwaliteit, die vaak meer van een lezer vraagt, of gaan we voor wat populairder boeken? De conclusie was: we willen ons blijven onderscheiden door te gaan voor kwaliteit en originaliteit. Dankzij de ondersteuning die de SLD kan bieden door leeswijzers en besprekingen willen we onze lezers over een drempel helpen, die een lezer die het alleen moet uitzoeken misschien niet zou kunnen nemen.

Toen was het tijd voor Peter van de Peppel, die de poëzie van Joost Zwagerman onder de loep nam. De zelfgekozen dood van Zwagerman verraste de literaire wereld, maar oplettende lezers hadden in zijn werk al kunnen lezen dat het willen ontsnappen aan een onaangenaam leven daarin een terugkerend thema was. Kunst of liefde zouden troost kunnen bieden in het leven. God aanroepen levert meestal weinig op. Hij antwoordt toch niet. Bovendien gelooft Hij niet in zichzelf. Toch komt de mens moeilijk los van God. Zo dichtte Joost Zwagerman: “Nochtans belijd ik dat ik, tegen de klippen op, uiteindelijk in Hem geloof.” Helaas reageert God niet en heeft het ook geen zin een boodschap achter te laten op zijn antwoordapparaat.
Na de pauze werd het publiek meer bij het gesprek betrokken. Rond half tien verlieten de bezoekers tevreden de zaal, om thuis te zien hoe Ajax toch nog uit de Champions Leage werd geknikkerd.