Over de SLD
De officiële naam van de SLD is: Stichting Literatuurclubs Drenthe. De stichting is in 1970 opgericht door besturen van vrouwenorganisaties en de Provinciale Bibliotheekcentrale Drenthe (de voorloper van Biblionet Drenthe). In de loop van de jaren heeft de SLD zich ontwikkeld tot een volledig open en onafhankelijke organisatie. Onafhankelijk van (vrouwen) organisaties, onafhankelijk van Biblionet en onafhankelijk van overheidssubsidies. De SLD werkt waar mogelijk wel graag samen met andere organisaties (zie verderop in dit artikel). Het lidmaatschap van de aangesloten literatuurclubs staat open voor iedereen. Het zijn allang niet meer alleen vrouwen die lid zijn; er zijn gemengde literatuurclubs en ook een aantal mannenliteratuurclubs.
De SLD wordt bestuurd door een algemeen bestuur van acht leden, met uit zijn midden een dagelijks bestuur van vier leden.
Wat wil de SLD?
De SLD wil haar deelnemers een aantrekkelijk en boeiend pakket literaire boeken aanbieden en hen motiveren daar in clubverband over te discussiëren. Zo wil de SLD een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de leeservaring van haar deelnemers en daarmee het plezier in lezen van literatuur vergroten. Waarom?
- Omdat literatuur je in aanraking brengt met alle facetten van de werkelijkheid en deze weet te benoemen.
- Omdat literatuur je kennis verschaft en uitdaagt tot verdieping en inzicht op veel gebieden, zoals bijvoorbeeld intermenselijke relaties, cultuur, ethiek, politiek, religie en natuur.
- Omdat literatuur je gevoel voor schoonheid aanspreekt en ontwikkelt; literatuur roept emoties op, prikkelt de verbeeldingskracht en biedt ontspanning en leesplezier.
Wat doet de SLD daarvoor?
- Ze biedt een zorgvuldig geselecteerd boekenpakket aan
- Ze biedt ondersteuning bij het leesproces door het aanbieden van leeswijzers en het houden van lezingen over de gekozen boeken
- Ze nodigt schrijvers uit om toelichtingen bij hun boeken en hun schrijverschap te geven
- Ze organiseert verschillende literaire activiteiten
Samenwerking met andere organisaties
De SLD werkt niet alleen, ze heeft contact met veel organisaties en personen in de culturele en literaire wereld van Noord-Nederland, maar ook met schrijvers en uitgevers in de rest van Nederland en België. Meer in het bijzonder werken wij samen met;
- Biblionet Drenthe voor de contacten met de bibliotheken en voor de ondersteuning van de LSD als stichting. Onze coördinator Erica Goedheer helpt het bestuur bij de uitvoering van de taken. Bij Biblionet zijn ook de leden- en financiële administratie ondergebracht.
- Theaters en zalen-complexen in Drenthe voor de organisatie van bespreekbijeenkomsten en literaire evenementen.
- Bioscopen in Drenthe voor literaire verfilmingen.
- Huus van de Toal voor de gezamenlijke projecten rondom jubilea, zoals literaire busreizen en andere evenementen.
- Drents Archief voor ondersteuning van literaire projecten
- Literaire Hemel voor de presentatie van het jaarlijkse programma.
- Vakgroep Nederlands van de Rijksuniversiteit Groningen voor onderzoek naar leesgewoonten van de deelnemers, het functioneren van literatuurgroepen en beoordeling van de kwaliteit van de faciliteiten die de SLD aan haar deelnemers aanbiedt.
- Lezingencyclus Spraakmakende Boeken van de Rijksuniversiteit Groningen voor de gezamenlijke boekenselectie en de organisatie van lezingen.
- Leesbaar Nederland voor de totstandkoming van producties die literatuur op locaties verbeelden, met geografisch kaartmateriaal op basis van literaire citaten.
- Uitgevers die ons helpen met het organiseren van ontmoetingen met schrijvers. Wij zeggen hen na: “Drenthe is de provincie met de hoogste leesdichtheid!“
De SLD in cijfers (situatie voorjaar 2020)
- De SLD is opgericht in 1970 en viert dus in 2020 haar 50ste verjaardag!
- Gemiddeld zijn sinds 1970 vier boeken per jaar besproken; in totaal zo’n 200 boeken. Zie historische boekenlijst.
- Bij de SLD zijn ongeveer 230 literatuurclubs aangesloten
- In totaal zijn er ongeveer 1.700 deelnemers
- De meeste literatuurclubs bevinden zich in Drenthe, tenslotte de bakermat van de SLD, maar ook in Groningen en Overijssel zijn literatuurclubs aangesloten bij de SLD.
- Een literatuurclub heeft in het algemeen 8 à 10 leden
- Ieder jaar biedt de SLD haar deelnemers vier boeken aan.
- Ongeveer 1200 deelnemers schaffen de boeken via de SLD aan. Dat betekent dat vrijwilligers bij de SLD jaarlijks in juni 4800 boeken sorteren.
- Alle deelnemers ontvangen bij ieder boek een leeswijzer; dat betekent dat vrijwilligers jaarlijks 6800 leeswijzers inpakken.
- De SLD werkt samen met vier boekbesprekers, die elk een boek voor hun rekening nemen: zij schrijven er een leeswijzer bij en houden er vijf keer een lezing over: op drie plekken in Drenthe en in Overijssel en Groningen.
- Zelf kunnen de deelnemers, uit een beperkt aantal titels, een vijfde boek kiezen. Op welke wijze aan het vijfde boek aandacht wordt geschonken, wordt jaarlijks bepaald.
- Twee à drie keer per jaar nodigt de SLD een schrijver uit om over zijn boek te komen praten.
BESTUUR BOEKBESPREKERS ERVARINGEN VAN LEDEN