Het boekenpakket voor seizoen 23-24

Home / Nieuws / Het boekenpakket voor seizoen 23-24
Het boekenpakket voor seizoen 23-24

28-3-2023 | De Boekencommissie is eruit! Uit minimaal 100 gelezen en beoordeelde boeken heeft de commissie er vier gekozen die de 1450 deelnemers van de literatuurclubs volgend seizoen gaan lezen en bespreken. Bij alle vier boeken verzorgen onze boekbesprekers een leeswijzer en een lezing op verschillende plekken in Drenthe, Groningen en Overijssel. Daarna gaan de ca. 220 literatuurclubs er zelf mee aan de slag. Dit is het pakket:

 

 

Sacha Bronwasser | Luister

Marie, een jonge student, vertrekt na dramatische verwikkelingen in 1989 halsoverkop uit Nederland. Ze gaat in Parijs aan de slag als au pair. De stad, de taal, het werk in een ingewikkeld Frans gezin: in alle opzichten een harde confrontatie. Haar volwassenwording, zo lang geleden, wordt opgerakeld door de aanslagen van 2015 in Parijs, waarbij een oud-docent betrokken is. In Luister ontwart Marie de knoop van haar eigen geschiedenis.

Quotes uit de Boekencommissie

 • Prachtig boek, blijft boeien tot het eind en dan wordt het een compleet verhaal.
 • Grensoverschrijdend gedrag c.q. machtsmisbruik en de gevolgen daarvan, terroristische aanslagen, au-pair zijn in Parijs in de tachtiger jaren, een angststoornis hebben en voorgevoelens… Er is veel om over na te denken en te bespreken.
 • Wat een boek zeg! Het verhaal is mooi opgebouwd en neemt je direct mee.

David Diop | Reis zonder terugkeer

De jonge botanicus Michel Adanson reist in 1750 af naar Senegal om de lokale flora te bestuderen. De Fransman bereidt zich voor op een tocht door het oerwoud, langs stammen die een taal spreken die hij niet beheerst, en waar tropische ziektes op de loer liggen. Maar als hij het eiland Gorée bezoekt, doet hij een ontdekking: deze plek van aankomst is voor miljoenen Afrikaanse tot slaaf gemaakten een plek van vertrek, zonder terugkeer. Als hij hoort over Maram, een jonge vrouw die vanuit Gorée wist te ontsnappen naar het vasteland van Senegal, verandert zijn plan. De reis wordt een zoektocht naar de talloze sporen en legendes die deze vrouw heeft achtergelaten. In plaats van aan zijn onderzoek te werken, schrijft hij in zijn notitieboekjes over de vriendschap met zijn gids Ndiak, over zijn twijfels aan de superioriteit van het Verlichte Europa, en over de prachtige Maram, die haar toekomst in eigen hand nam.

Quotes uit de Boekencommissie:

 • Het verhaal wordt boeiend verteld en de spanning blijft aanwezig. Dat het gaat over mensen die echt hebben geleefd, maakt het lezen extra interessant.
 • Thema’s: slavernij, onderdrukking, kolonialisme, man-vrouw, wat maakt je tot mens. Toch heel toegankelijk en veel gespreksstof.
 • Je kunt het lezen als een bijzonder liefdesverhaal. Maar het gaat ook over grotere thema’s.

Damon Galgut | De belofte

Kort voor haar overlijden dwingt Amor Swarts moeder haar man een belofte af. Het jonge meisje is daarvan een stille getuige: hun zwarte hulp, Salomé, zal haar eigen huis krijgen, als dank voor jarenlange trouwe dienst. Amors vader heeft echter zijn eigen prioriteiten en de belofte wordt niet ingelost. Na zijn dood ontstaan nieuwe kansen, maar Amors broer en zus gaan hun eigen weg en blijven zich verzetten: Anton is lafhartig en maakt geen keuzes, Astrid is gefocust op haar eigen gewin. Amor blijft achter met een sluimerend schuldgevoel. Kan zij nog iets uitrichten of is het daarvoor te laat?

Quotes uit de Boekencommissie:

 • Rake, trefzekere vergelijkingen, vaak humoristisch, vilein. In één adem uitgelezen.
 • Mooie taal, verschillende ‘stemmen’, een helder beeld van Zuid-Afrika, leesplezier.
 • Niet alleen het leven in Zuid-Afrika, de politieke en raciale spanningen, maar ook de prachtige inkijkjes in de levens van de drie hoofd- personen vind ik grandioos.

Gijs Wilbrink | De beesten

‘Ik wil niet veel zeggen, maar volgens mij ging het al mis met Tom Keller toen die twee ooms hem ’s nachts meenamen naar het bos en hem dingen lieten doen die een jongen van negen nog lang niet zou moeten doen.’
Zo begint De beesten, het romandebuut van Gijs Wilbrink. Het speelt zich af in de Achterhoek, te midden van motoren, stropers, nertsenfokkerijen en handeltjes die het daglicht niet kunnen verdragen. In dit mystieke grensland vol geheimen groeit Tom Keller op, jongste telg van de beruchtste familie van de streek, en gezegend met een van God gegeven talent voor de motorcross. Als hij jaren later plotseling verdwijnt, komt zijn opstandige dochter terug naar haar geboortegrond om hem te zoeken, met een dramatische familiereünie tot gevolg.

Quotes uit de Boekencommissie:

 • Vanaf de eerste zin word je meegezogen in een Achterhoek-tragedie. Puik neergezette, bijzondere en toch ook gewone personages, heel zintuiglijk beschreven.
 • Een oerverhaal in een oer landschap over een familie die staat voor alle families
 • Eigentijds, beeldend. Een heleboel krachttermen (ook in dialect) bijgeleerd!