Dit zijn de boeken voor seizoen 2024-2025!

Home / Nieuws / Dit zijn de boeken voor seizoen 2024-2025!
Dit zijn de boeken voor seizoen 2024-2025!

24-3-2024 | Meer dan 100 boeken heeft de Boekencommissie beoordeeld. Na stevige discussies zijn daar vier boeken van overgebleven die samen ons boekenpakket voor volgend seizoen vormen. Niet zomaar vier boeken, maar boeken die volgens de commissie literair gezien zeer de moeite waard zijn en waar voor zowel onze boekbesprekers als onze literatuurclubs heel veel over te zeggen is. Het zijn vier heel verschillende boeken – het een wat luchtiger, het ander wat zwaarder. Maar dit hebben ze gemeen: we verwachten dat ze alle vier veel leesplezier gaan opleveren. Dit zijn de boeken voor volgend seizoen en de volgorde waarin we ze gaan bespreken:

  • oktober: Richard Osinga | Munt
  • november: Nora Ikstena | Moedermelk
  • januari: Rob van Essen | Ik kom hier nog op terug
  • maart: Paul Auster | Baumgartner

In Munt zet de vondst van een oude munt in Congo een reeks gebeurtenissen in gang die de levens van drie mensen uit verschillende landen en culturen met elkaar verbindt: dat van Plamedi, de Congolese gids die de munt vond en ermee hoopt te ontsnappen aan de armoede; dat van Eva, de Nederlandse onderzoeker die met een inderhaast opgetuigde Belgisch-Congolese archeologische expeditie de vindplaats van de munt gaat onderzoeken; en dat van Xiao Wei, die hoopt dat de munt hem in staat stelt terug te keren naar China en zijn verloofde.

Moedermelk is de eerste uit het Lets naar het Nederlands vertaalde roman. In 1998 schreef Ikstena haar debuut en ze heeft sindsdien al meer dan twintig boeken uitgegeven. Moedermelk werd in Letland een bestseller en betekende voor de auteur meteen ook een internationale doorbraak. Moedermelk is een ontroerend portret van vier vrouwen die verwikkeld in een hoogst ongelijke strijd op de meeste precaire momenten toch nog geloof houden in een toekomst waarin zelfbeschikking mogelijk is.

In Ik kom hier nog op terug biedt personage Icks aan zijn oud-studiegenoot Rob Hollander de mogelijkheid fouten uit het verleden te herstellen, door terug te reizen in de tijd. In de trip waarin Hollander vervolgens terechtkomt is een grote rol weggelegd voor een ingrijpende gebeurtenis uit zijn jeugd, en zorgt een hereniging met een aantal medestudenten ervoor dat alles in een nieuw licht wordt geplaatst. Is het leven een enkele reis, of kun je zo nu en dan een stukje terug om iets te herstellen?

De Amerikaanse auteur Paul Auster (1947) wordt gezien als een van de grootste (Amerikaanse) schrijvers van zijn tijd. Zijn werk is in meer dan 40 landen vertaald. In zijn meest recente roman Baumgartner wordt het leven van hoofdpersoon Sy Baumgartner getekend door zijn diepe, blijvende liefde voor zijn vrouw Anna, die negen jaar eerder bij een zwemongeluk om het leven is gekomen. Baumgartner is inmiddels eenenzeventig jaar oud en gaat binnenkort met pensioen, na een roemruchte carrière als fenomenoloog en hoogleraar in de filosofie. Hij
raakt in toenemende mate verstrikt in spiralen van herinneringen. Die strekken zich uit van 1968, wanneer Sy en Anna elkaar ontmoeten als studenten in New York, naar hun gepassioneerde relatie in de daaropvolgende veertig jaar, en gaat terug naar Baumgartners jeugd in Newark en het leven van zijn in Polen geboren vader, een mislukte revolutionair en eigenaar van een kledingwinkel.