Aanraders
Aanraders zijn de boeken die de top-4 (de vier boeken die we tijdens het seizoen bespreken) net niet hebben gehaald. Samen met die top-4 vormen ze de shortlist, waar de boekencommissie haar keus uit heeft gemaakt, vaak na lange en heftige discussie. Jammer om deze titels verloren te laten gaan. Stuk voor stuk zijn deze boeken zeer de moeite van het lezen waard!
Hieronder vind je de aanraders tot een aantal seizoenen terug.
Hieronder lees je eerst een korte beschrijving van het boek en daarna, in cursief, de mening van de boekencommissie. Veel leesplezier!
Nederlandse schrijvers (alfabetisch)
Femke Brockhus | Kleine haperende vluchten
Een architect en een schrijfster verhuizen naar een afgelegen plek. Wanneer eenzaamheid leidt tot apathie, verdwijnt de schrijfster en laat ze haar partner en hun dochter achter. Dit boekje is als een prachtig, indringend gedicht. Weinig woorden, maar de ruimte daartussenin is méér dan veelzeggend. Een pareltje.
Koen Caris | Stenen eten
Een beklemmend debuut over hoe verdriet en verveling een groep jongeren kunnen laten ontsporen. Prachtig geschreven; heel beklemmend en verrassend. Geeft goed weer hoe pubers elkaar kunnen beïnvloeden en hoe machteloos zij en de naaste volwassenen (ouders) daar soms tegenover staan.
Anjet Daanje | Het lied van ooievaar en dromedaris
Elf personen vertellen het verhaal van een Britse schrijfster van een uitzonderlijke roman, die in de loop van de honderdzeventig jaar na haar dood de erkenning vergaart die zij tijdens haar korte leven moest ontberen. Zal ik het een 10 geven? Ja, ik doe het! Niet alleen is de uitwerking van het thema verrassend, het is ook nog spannend, heeft een mooie stijl en leest vlot. Daarnaast is de guirlande van verhalen vanaf 1788 tot 2007 prachtig van opbouw.
Marco Kunst | Patroon
Mylo (16 jaar) en zijn beste vriend Mees voeren een experiment uit met een kogel waarbij Mees om het leven komt. Geteisterd door schuldgevoel reist Mylo met zijn opa door Amerika, waar hij achter een duister familiegeheim komt. Aangrijpend verhaal, heel invoelbaar geschreven. Mooi taalgebruik. Ondanks het loodzware probleem ontbreekt de humor niet. Eigenlijk een jeugdboek (vanaf ca. 13 jaar), maar ook boeiend voor volwassenen.
Ted van Lieshout | Beitelaar
Een vijftienjarige jongen ontmoet een man tijdens zijn bijbaan op een kerkhof. Zijn toenadering tot de man loopt uit op een grensoverschrijdende situatie. Vanaf pag. 1 zit je er meteen middenin. In één adem uitgelezen. Geestig, bij tijden hilarisch, maar ondertussen bloedserieus. Kindermisbruik is een beladen thema, maar in dit boek wordt het genuanceerd verteld en van verschillende kanten belicht.
Donald Niedekker | Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost
Vanuit zijn ijsgraf in het opgewarmde poolgebied vertelt een dichter, die als lid van de expeditie van Willem Barentsz in 1597 op Nova Zembla overleed, over zijn ervaringen. Een verrassing dit boek, bijzonder! Ik was onder de indruk. De auteur kiest een aparte invalshoek voor zijn interessante verhaal en via zijn knap opgetekende, beeldende (natuur)beschrijvingen onderga je zijn roman.
Jaap Robben | Schemerleven
Wanneer de jonge, vrijgevochten Frieda Tendeloo op een late wintermiddag in 1963 de dichtgevroren Waal op stapt, wacht haar een ontmoeting die ze nooit meer zal vergeten. Aangrijpende roman over hoe lang een ongewenste zwangerschap kan doorwerken in een vrouwenleven. Heel invoelbaar geschreven. Echt een stuk sociale geschiedenis. Nog maar zo kort geleden voor veel vrouwen een trauma, dat ze nooit hebben mogen verwerken.
Wytske Versteeg | Het gouden uur
Het gouden uur onderzoekt hoe ingewikkeld het is om het goede te doen wanneer dat indruist tegen de verwachtingen van iedereen en alles om je heen. Hoeveel moed heb je nodig om mens te zijn? Waar vind je troost als de dreiging groeit? En als je niets meer kunt doen – wat doe je dan? Met groot inlevingsvermogen worden de belevenissen van de verschillende personen, de clash tussen de verschillende culturen, het onbegrip, de goede bedoelingen, beschreven. Hierover lees je dagelijks in de krant, maar in de vorm van deze roman, met prachtige beeldspraak, komt het allemaal veel beter binnen.
Vertaalde boeken (alfabetisch)
Jesús Carrasco | Terug naar huis
Juan keert terug naar Spanje vanwege de dood van zijn vader. Hij is van plan een week te blijven, maar zijn leven neemt een onverwachte wending. De ongemakkelijke verhouding tussen de zoon en zijn familie wordt perfect aangeduid. De vervreemding, het onderlinge zwijgen wordt heel goed verwoord. Mooie vergelijkingen. Alles heel herkenbaar, goed invoelbaar.
Knut Hamsun | Honger
Een jonge, arme schrijver probeert te overleven in Kristiania tijdens een strenge winter. Door de kou en honger wordt zijn situatie steeds wanhopiger. Een klassieker (1890) in een sprankelende vertaling opnieuw uitgebracht. De frisse eigentijdse tekst spreekt de lezer zeer aan. Hamsun blinkt uit in observeren en in zelfspot. Doldwaze situaties weet hij treffend te schetsen, evenals stemmingswisselingen en innerlijke fantasieën.
Simona Lo Iacono | De albatros
Giuseppe Tomasi di Lampedusa heeft maar één boek geschreven, aan het eind van zijn leven, maar dat is wereldberoemd geworden. Il Gattopardo, in het Nederlands De Tijgerkat. Hij schrijft over zijn overgrootvader, een Siciliaanse prins die ten tijde van de Italiaanse eenwording, midden negentiende eeuw, de wereld ziet veranderen. Nu heeft een andere Siciliaanse schrijver, Simona Lo Iacono, een roman geschreven over het leven van Giuseppe. Over zijn kinderjaren en over zijn laatste levensjaren, als hij tevergeefs vecht tegen longkanker en teleurgesteld ziet hoe twee grote Italiaanse uitgevers niets zien in zijn roman. In mooie, poëtische taal wordt de beleefwereld van een kind, dat alleen tussen volwassenen opgroeit, verwoord. Weemoedig makend. Dromerig.
Ismail Kadare | Kroniek in steen
Een jongetje van een jaar of tien vertelt over de dagelijkse gang van zaken in een oude stad in Albanië. Traditie en magie bepalen er het leven, dat in zijn ogen zowel avontuurlijk als onveranderlijk is. De Tweede Wereldoorlog breekt deze wereld open. Heel mooi en knap zoals de schrijver door de ogen van een kind het leven in een stad beschrijft, die constant gebukt gaat onder oorlog en overheersing. Dit perspectief verzacht de oorlog, maar maakt het ook intens. Hij verwondert zich over alles en staat overal onbevangen in.
Édouard Louis | Veranderen: methode
Een man ontworstelt zich aan zijn achtergestelde jeugd en verandert zijn leven radicaal. Maar als hij beroemd en succesvol is, wil hij het liefst onzichtbaar zijn. De schrijver trekt je meteen zijn wereld in. Hij schroomt niet de weg, die hij zelf heeft afgelegd, bloot te leggen. En dat op een indringende en eerlijke wijze. Wat een zelfonderzoek! Wat een worsteling om uit het milieu waarin je geboren en getogen bent, omhoog te klimmen.
Claudia Pineiro | Elena weet
Een oude vrouw in Buenos Aires is ervan overtuigd dat haar dochter niet door zelfmoord, maar door een misdrijf om het leven kwam. Zij zelf kan echter geen nader onderzoek doen omdat ze aan een ernstige vorm van Parkinson lijdt. Juweeltje! Zeer beklemmend, beangstigend, goed invoelbaar. Het lijkt of je helemaal in het lichaam van de moeder komt te zitten en zélf de ziekte hebt. Spannend ook, omdat je de afloop graag wilt weten.
Ane Riel | Uurwerk
Alma windt elke avond de klok in haar huis op nu haar man dat niet meer kan doen. In haar laatste levensdagen blikt ze terug in de tijd en overdenkt wat er is gebeurd in haar relatie met haar man. Een heerlijk langzaam boek met heel veel diepgang. Naar mijn idee een pareltje! Een thriller met veel vragen, waar je nog lang over nadenkt.
Leïla Slimani | Kijk ons dansen
De kinderen van een Marokkaanse boerenfamilie in de jaren zestig kiezen hun eigen weg en hopen op een betere toekomst. De auteur verbindt persoonlijke levens met de Marokkaanse geschiedenis van de jaren 60-70 van de vorige eeuw. Ze weet haar personages en hun culturele achtergrond goed te typeren. De lezer wordt ingevoerd in de Marokkaanse familiekroniek/levenswijze. Boeiend om zo’n inkijk te krijgen. Met plezier gelezen.
Rob van Essen | Miniapolis
Twee ambtenaren vervreemden van hun werk en maken in plaats daarvan steeds langere fietstochten. Een zoon en een gestorven moeder zoeken naar de onvindbare plek waar ze ooit opgroeide. Wat een vertelplezier vertoont dit boek. Het munt uit in grappige, licht surrealistische observaties t.a.v. het leven van alledag. De auteur heeft oog voor het menselijke. De roman schittert door kostelijke, beeldend beschreven scènes. Er is niet echt een plot, maar je onthoudt de sfeer! Veel leesplezier!
Stefan Hertmans | De opgang
Het levensverhaal van Willem Verhulst, een Vlaming, die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog ontwikkelt tot een overtuigde collaborateur met de Duitse bezetter, gecombineerd met het verhaal van het huis waarin Hertmans woonde. Wat een ontdekking, als je nieuwe huis in de oorlog door een belangrijke collaborateur bewoond is geweest. Een mooie manier om al wandelend door het huis de geschiedenis van deze man te vertellen. Verveelt geen moment.
Philip Huff | Wat je van bloed weet
Een roman over het opgroeien in een gewelddadig gezin, over de wording van kind tot man, en over de liefde. Het is een roman over machteloosheid in familieverhoudingen en over de vraag of je jezelf ooit uit die verhoudingen kunt bevrijden. Mooie schrijfstijl. De jij-vorm schept afstand. Lekker leesbaar. Huff is heel goed in “Show, don’t tell”, vooral als hij het verhaal vanuit het perspectief van het jonge kind vertelt. Hartverwarmend én hartverscheurend zonder larmoyant te worden. Filosofische overwegingen, die je aan het denken zetten. Hoe om te gaan met traumatische ervaringen als kind, puber, volwassene. Interessant om te zien hoe verschillend de drie kinderen uit het gezin dat doen. Een boek, dat me lang zal bijblijven, denk ik. Klasse!
Raoul de Jong | Jaguarman. Mijn vader, zijn vader en andere Surinaamse helden
Een zoektocht naar de zwarte voorouders in Suriname van de auteur (1984) en de spirituele betekenis van het bestaan, tevens een reis door de geschiedenis van Suriname. Zowel de vorm als de inhoud vind ik zeer de moeite waard. Een boek dat iedere Nederlander zou moeten lezen vanwege onze rol in de geschiedenis van Suriname en de invloed daarvan op mensen van Surinaamse oorsprong.
Renske Jonkman | Dit verdronken land
Een Hollandse roman over de mens en het polderlandschap. Een literaire vertaling van de boerendiscussie. Leest als een trein. Wat wordt het polderlandschap en de relatie van de mens daarmee prachtig beschreven, net als de zwijgzame, hoekige hoofdpersonen en het boerenleven. Een sympathieke roman in een korte, bondige en eenvoudige stijl; hoe verder ik las, hoe interessanter ik het verhaal vond.
Sander Kollaard | De kleuren van Anna
Na het overlijden van een eigenzinnige, oudere vrouw met wie hij bevriend was, denkt een schrijver in Zweden terug aan hun wandelingen en gesprekken, wat leidt tot talrijke associaties, waartoe kleuren vaak de aanzet geven. De kleuren vormen een interessante invalshoek. Er komen allerlei onderwerpen aan de orde. Dat vraagt om aandachtig lezen. Actueel boek, omdat het gaat over de manier waarop je naar de wereld kijkt en deze ervaart. Fijne sfeer.
Sofie/Tobi Lakmaker | De geschiedenis van mijn seksualiteit
Een jonge vrouw uit Amsterdam beschrijft haar proces van toegroeien naar een andere sekserol. Het boek gaat voortvarend van start. Je wordt meteen gegrepen. Geestig. Verveelt geen moment. Onder alle humor, waarbij het ik-personage zichzelf niet spaart, gaan ernstige en aangrijpende zaken schuil. Diepzinnigheden, die terloops worden vermeld, zetten tot nadenken aan. In één ruk uitgelezen.
Janke Reitsma | Niets ontgaat ons
Een beklemmende en bevrijdende roman over een ontwricht gezin tegen het decor van het verraderlijk mooie Waddengebied. Schrijfster wisselt af in tijd, heden en vroeger, en nadert dan de climax. Een indrukwekkende roman over diep menselijke tragedies/gebeurtenissen. Een moeder die psychische klachten heeft, een vader die alle tegenslagen niet meer aan kan en een opgroeiende puber die de zorg op zich neemt voor zijn zwaar gehandicapte zusje. Een zeer aangrijpend en empathisch, maar ook beklemmend beschreven verhaal, dat de lezer niet meer ‘ontgaat’.
Robbert Welagen | Raam, sleutel
Als Karlijn zichzelf buitensluit, komt haar vriend de sleutel brengen, maar hij verongelukt onderweg. De verwarring bij haar is groot als zij plotseling gevoelens heeft voor een jonge vrouw. Wat een prachtig boek! Na twee hoofdstukken zit je helemaal in het verhaal. In korte, rake zinnen wordt de gevoelswereld van de hoofdpersoon invoelbaar beschreven. Wat een mooie verteltrant. Het leest als een trein. Wat mij betreft een pareltje.
Albert Cossery | De trotse bedelaars
Een vroegere docent, die uit eigen keuze bedelaar is geworden, overtuigt door zijn levenswijze een rechercheur van de waarde van een bestaan onder levenslustige, trotse armen. Hier ben ik enthousiast over: een kostelijke, goede roman, geestig en dramatisch. Op lichte toon en op een ironische en cynische wijze wordt een maatschappij blootgelegd, de kloof tussen armen en rijken, de “goeden en de schoften”. De lezer maakt kennis met kleurrijke en memorabele personages/ situaties, alles in beeldende en zintuigelijke stijl. Het verhaal blijft boeien omdat het verteld wordt uit wisselend perspectief.
Carys Davies | Het missiehuis
Hilary Byrd, die Engeland ontvlucht is, zoekt zijn toevlucht in de heuvels van Ooty (India), waar hij in een pastorie kan verblijven. Het evenwicht waarop Byrd balanceert blijkt fragiel. Hij heeft niets in de gaten van oprukkend nationalisme en juist die naïviteit maakt dat je vanaf de eerste bladzijde enorm met hem meeleeft. Een mooi verhaal over een andere cultuur. Goed en eenvoudig beschreven. Ik heb het boek met veel plezier gelezen. Heel subtiel wordt uit de doeken gedaan hoe het karakter van de hoofdpersoon is. En last, but not least, wordt ook duidelijk hoe de andere personen leven en lijden.
Bernardine Evaristo | Meisje, vrouw, anders
Het verhaal van twaalf onderling met elkaar verbonden personages in de 20e en 21e eeuw, allemaal Brits, meest vrouw, zwart en tussen de 19 en 93 jaar oud. Geestig. Vlot verteld. Impressionistisch, heel beeldend. Bemoedigend om te lezen hoe al deze dames zich niet onder laten schoffelen, terwijl ze toch te maken krijgen met gruwelijke, discriminerende zaken. De aparte typografie/ lay-out voegt wat toe en werkt goed.
Damon Galgut | De belofte
Het nakomen van de belofte van de vader van Amor aan zijn vrouw om de huishulp het huis te schenken wordt steeds opgeschoven, maar Amor maakt er een erezaak van om de wil van haar moeder te volbrengen. Een familieroman waarin de personages steeds overlijden op een belangrijk historisch moment in de geschiedenis van Zuid-Afrika. Daardoor is er een verbinding tussen de ‘grote geschiedenis’ en het particuliere. Mooie taal, verschillende ‘stemmen’, een helder beeld van Zuid-Afrika, leesplezier. Terechte Booker Prize-winnaar 2021.
Kazuo Ishiguro | Klara en de zon
In een toekomstige wereld probeert een op zonne-energie werkende “kunstmatige vriendin” een ziek meisje te redden, waarbij ze haar plichtsbesef ver doorvoert en de wereld om haar heen niet altijd goed interpreteert. Een heel toegankelijk, mooi verhaal van de Nobelprijswinnaar. Bijzondere toekomstroman over geloof (in de zon), hoop en liefde en kunstmatige intelligentie. Veel blijft onduidelijk en onwaarschijnlijk, maar toch bleef ik doorlezen. Wat maakt een mens tot een mens? Wat zijn de mogelijkheden en nadelen van kunstmatige intelligentie? Is de wereld die wordt geschetst onze toekomst? Stijl en karakterontwikkeling goed vormgegeven.
Tomasz Jedrowski | Zwemmen in het donker
In het communistische Polen van de vroege jaren 80 vindt een jonge Poolse man zijn eerste grote liefde in een man. Ontroerend verhaal over een homoseksuele liefde in het Polen van de jaren 80. Wat meteen opvalt: sfeervol, lyrisch taalgebruik. Meer diepgang dan ‘zomaar’ een romance. Knap om de personages zó neer te zetten, dat je – ondanks een snelle vooringenomenheid – tot het einde toe sympathie en begrip blijft voelen bij de tegenstellingen in karakters (en keuzes). Goed tijdsbeeld qua ethiek (wel of niet verklikken) en ook spannend liefdesverhaal. Ik heb genoten.
Hervé Le Tellier | Anomalie
Als een verloren gewaand vliegtuig na maanden alsnog in New York arriveert, zijn alle passagiers en bemanningsleden verdubbeld. Allereerst is het een spannend boek, waarvan je geen moment weet waar het naar toe gaat. Als lezer bleef ik gekluisterd aan het verhaal. Dat is bizar, ongewoon, verontrustend. En hoe moet ik het lezen? Een bijzondere constructie en stijl, met actuele thema’s, zoals nepnieuws en journalisten, die overal bovenop zitten.
Janet Lewis | Het proces van Sören Qvist
In het 17e -eeuwse Denemarken wordt een alom geliefde dominee beschuldigd van moord; gaandeweg gaat hij zelf in zijn schuld geloven. De titel van deze roman is op meerdere manieren uit te leggen: uiteraard als rechtszaak, maar ook als welk proces Sören Qvist als mens doormaakt. Heel fascinerend om te volgen als lezer wat de hoofdpersoon drijft en waarom hij zijn kans om zijn onschuld aan te tonen niet benut; prachtige sfeervolle schetsen in een meeslepende stijl. Ik vond het een bijzondere roman, met aandacht gelezen.
Richard Powers | Verwilderd
Een jongen met speciale gaven die de wereld probeert te redden, wordt daardoor beroemd maar ondervindt ook veel tegenwerking. Mooi verhaal, lichte toon met een sombere boodschap over het klimaat. Heftig over het jongetje met woedeaanvallen dat door een soort ‘hersenspoeling’ tijdelijk kalmeert. Hartverwarmend, zoals de vader zich probeert te redden met zijn autistische zoon. Alles heel goed invoelbaar en psychologisch goed onderbouwd.
Saša Stanišic | Herkomst
De zoektocht van de auteur uit Bosnië-Herzegovina met als ambivalent hoofdthema “afkomst”. Heel aparte aanpak, die goed werkt. Mooie beeldspraak, hier en daar ook geestig. Interessant om te lezen wat herinnering met je doet. Zowel op het gebied van letterlijk ontheemd zijn, als op het gebied van dementie.
Douglas Stuart | Shuggie Bain
In het Glasgow van de jaren tachtig probeert de jongste zoon van een gebroken en straatarm gezin voor zijn alcoholische moeder te zorgen. Gruwelijke inhoud, gruwelijk goed beschreven. Zeer beeldend. Je ziet de omgeving van de stad, waar de mijnen gesloten zijn, voor je. Schrijnend, hartbrekend. Mooi dat de onvoorwaardelijke liefde van de zoon voor de moeder voorop blijft staan en niet verwordt tot haatdragendheid.
Confrontaties | Simone Atangana Bekono
Een pubermeisje leert in een jeugddetentiecentrum omgaan met haar gedrag terwijl ze bij zichzelf te rade gaat wat er misging in haar leven. Je kunt in de krant lezen over racisme of pesten, maar wil je wérkelijk weten wat het met mensen doet, dan is dit boek, een debuut, een aanrader. Leerzaam om meer te weten te komen over het leven in een detentiecentrum. Helder geschreven. 224 pag.
Cliënt Busken | Jeroen Brouwers
Een man, die in een zorginstelling hulpeloos zit vastgesnoerd in een rolstoel, ergert zich aan het zorgpersoneel en de medebewoners. Met geweldig veel plezier gelezen, ook al zou je voor geen goud met de hoofdpersoon van plaats willen wisselen. De roman is een innerlijke monoloog, auteur is een ware taalvirtuoos. Taalvondsten te over, mooie observaties, af en toe grimmig, maar ook humoristisch. 256 pag.
De herinnerde soldaat | Anjet Daanje
Een soldaat uit de Eerste Wereldoorlog lijdt door een oorlogstrauma aan totaal identiteitsverlies en moet zich na de oorlog opnieuw uitvinden. Klasse! Aparte stijl, die heel goed werkt. Aangrijpend, beeldend, goed invoelbaar, intrigerende constructie. Spannend tot het einde toe. Dit boek blijft je nog lang na lezing bij. 538 pag.
West | Carys Davies
Een Engelse kolonist en weduwnaar jaagt zijn droom na, bijna ten koste van zijn jonge dochter die bij zijn strenge zus achter moet blijven. Een betoverende avonturenroman over een epische reis en over opgroeien in eenzaamheid. Twee keer in één adem uitgelezen. Het laat je niet los, dit debuut. Is het een sprookje voor volwassenen in de 20e eeuw, een parabel? Mooi taalgebruik om mensen, natuur en situaties te beschrijven. Onbewust weet je, hoe het verhaal zal eindigen en toch …. loopt het anders af. 175 pag.
De terugkeer | Esther Gerritsen
Jaren na de dood van haar depressieve vader haalt Jennie het leven overhoop van haar stille broer en haar dementerende moeder door zijn zelfmoord te betwijfelen. De impact van haar gegraaf in het verleden is groter dan ze had kunnen voorzien. Een meesterlijke en lezenswaardige roman, goed uitgewerkt. Zit psychologisch goed in elkaar, knappe dialogen. De stem van de overleden vader vond ik een goede vondst. De spanning wordt tot het eind goed opgevoerd. 244 pag.
De achtste dag | Annemarie Haverkamp
In een verlaten grenslandschap aan een rivier woont timmerman Egbert met zijn gehandicapte zoon Adam, voor wie hij alleen de zorg draagt, nadat zijn vrouw Emma is overleden. Als hij tegen beter weten in de opdracht aanneemt om een houten trap te maken, geeft hij zichzelf zeven dagen de tijd om een beslissing te nemen over hun lot. Hulde! Mooi voorbeeld van eenvoud en diepgang. Liefdevolle bewoordingen, klein geluk in een onrechtvaardige wereld, maar ook veerkracht. Een boek dat je raakt en je geest prikkelt. 160 pag.
Wolgakinderen | Guzel Jachina
Een dorpsonderwijzer gaat naar de overkant van de Wolga om een Duitse kolonistendochter te onderwijzen. In de periode van revolutie en hongersnood ruilt hij met een communist volkssprookjes voor melk. Boeiende combinatie van een akelig stuk Russische geschiedenis en een sprookjesachtige vertelling. Ook al is het zo’n dik boek, je leest het vlot uit. 536 pag.
Lichter dan ik | Dido Michielsen,
Een historische roman gebaseerd op het leven van de Indische betovergrootmoeder van de schrijfster. Boeiend om te lezen. Leerzaam ook. De positie van de vrouw, het totaal ontbreken van rechten, ook in de eigen cultuur, maar vooral ten opzichte van de overheerser, is schrijnend. Wat een arrogantie! De verschrikkingen en de botsing van de twee culturen worden stijlvol beschreven en beklijven daardoor des te meer. 266 pag.
Het wolkenpaviljoen | Jannie Regnerus,
Een architect reflecteert op zijn leven nu hij na het einde van zijn huwelijk een nieuw thuis moet opbouwen voor zichzelf en zijn dochtertje. Genieten van begin tot eind. Op elke pagina is wel iets te ontdekken. Prachtige beeldspraak. Het lijkt of de auteur talloze zijstraatjes inslaat, maar die doen er wel degelijk toe en het maakte, dat ik na lezing nog veel over het thema nadacht. Een rijk, poëtisch boek. 101 pag.
Mijn lieve gunsteling | Marieke Lucas Rijneveld
Een veearts is seksueel geobsedeerd door een getroebleerd jongensmeisje dat juist aan het begin van haar puberteit staat. De vorm waarin de vertelling gegoten is: verbluffend mooi! Waar haalt zo’n jonge schrijfster het vandaan? Gruwelijke inhoud, gruwelijk goed verteld. Mooie zinnen, mooie beeldspraak. Beangstigend, adembenemend, raadselachtig. Blijft je lang bij. 363 pag.
Nacht in Caracas | Karina Sainz Borgo
Adelaida Falcón probeert te overleven in het door immense armoede en staatsterreur geteisterde Venezuela. Door een andere identiteit aan te nemen hoopt ze het land te kunnen ontvluchten. Veel waardering voor onderwerp en stijl. Vanaf de eerste bladzijde was ik geboeid en de auteur weet die aandacht uitstekend vast te houden. Beklemmend en op momenten afgrijselijk, ook door wat níet verwoord is, maar in beelden in je hoofd blijft hangen. Je leest er vaak over in de krant, maar dit komt écht bij je binnen.239 pag.
10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld | Elif Shafak
Een jonge prostituee in Istanbul is vermoord en achtergelaten in een vuilnisbak waar haar brein nog 10 minuten en 38 seconden actief blijft en in die tijd trekt haar leven langs. Haar vrienden zijn vastbesloten haar een waardige rustplaats te geven. Een intelligente roman, rijk en complex, boeiend ook, niet van humor ontbloot. Geeft een onthutsende kijk op de positie van Turkse vrouwen en op het leven in het hedendaagse Istanbul, maar blijft toch licht van toon. Goede compositie. 318 pag.
Het glazen hotel | Emily St.John Mandel
Terwijl ogenschijnlijk verschillende gebeurtenissen ingenieus met elkaar verweven worden, beweegt het verhaal zich moeiteloos tussen een schip, de wolkenkrabbers van Manhattan en de wildernis van Vancouver Island. Tegelijkertijd schetst de auteur een adembenemend beeld van hebzucht en schuld, liefde en wanen. Veel tijdsprongen, veel perspectiefwisselingen en veel personages en tóch kreeg het boek me helemaal in de greep. Steeds worden er meer tipjes van de sluier opgelicht en uiteindelijk valt alles, als een vernuftige puzzel in elkaar. Spannend, goed geschreven. Weer eens wat anders, qua onderwerp. 288 pag.
Jaag je ploeg over de botten van de doden | Olga Tokarczuk
In een afgelegen Pools dorpje vinden vreemde gebeurtenissen plaats. Actuele eco-thriller/ o.a. aanklacht tegen jagers. Spannend, origineel verhaal met mooie zinnen en interessante thema’s die tot nadenken aanzetten. Verrassende ontknoping. Een mooie kennismaking met deze Nobelprijswinnaar (2018). 293 pag.
De kolibrie | Sandro Veronesi
Als zijn dochter overlijdt, krijgt een oogarts, die vanwege zijn lengte de bijnaam kolibrie heeft gekregen, de zorg voor zijn tweejarige kleindochter. 332 pag. De manier waarop het verhaal is vormgegeven wekt meteen nieuwsgierigheid op. Wat gebeurt hier, hoe kan dit, waar gaat het naar toe? Dan komen, al lezend, de vele lijnen mooi bij elkaar en wordt het verhaal een boeiend en fraai geheel over een gezin en een intrige die tot nadenken stemmen. 332 pag.
De herdershut | Tim Winton
De 15-jarige Jaxie komt thuis en vindt zijn gewelddadige vader met het hoofd geplet onder diens truck. Bang dat hij voor moord zal worden vervolgd, vlucht Jaxie lopend het onherbergzame en kurkdroge binnenland van West-Australië in. 284 pag. Wat een bijzonder boek! Geen woord te veel in dit ruige verhaal in deze verrassende omgeving. En tóch krijg je een genuanceerd beeld van de hoofdpersoon. De stijl en ook het ongepolijste woordgebruikvan Jaxie sluiten er goed bij aan. Door de mooi opgebouwde spanning bleef ik doorlezen. Spannend tot aan het einde toe. 284 pag.
Het pad van de gele slippers | Kader Abdolah
Het levensverhaal van de Iraanse filmregisseur Saeed Soltanpour, die zijn leven wijdde aan het tonen van een realistisch beeld van Iran in binnen- en buitenland. 349 pag. ‘Fraai en boeiend geschreven verhaal. Mooie verwijzingen naar boeken uit de Nederlandse cultuur en naar de literatuur uit Iran (Perzische cultuur). Verhaal om van te smullen.’
Ik blijf hier | Marco Balzano –
Een Italiaanse familie in het stadje Curon verzet zich tegen de hypocrisie van de politiek en de arrogantie van de macht in de tijd rond WO II. 238 pag. ‘Prachtige literaire verwerking van de trieste, waargebeurde geschiedenis van Zuid-Tirol. Mooi verhaal over de overlevingsdrang van de mens. Zich afspelend in een gebied waarvan ik de geschiedenis nog niet kende.’
De stilte van de vrouwen | Pat Barker
De Ilias van Homerus, het klassieke epos over de twist tussen Achilles en Agamemnon over prinses Briseïs in de Trojaanse Oorlog, wordt verteld vanuit het perspectief van Briseïs. 337 pag. ‘De geschiedenis verandert niet en de mensen evenmin: ook in de oudheid dood en verderf. Maar wél uitstekend verwoord en geactualiseerd (niet in de laatste plaats door het gebruik van de tegenwoordige tijd en de eigentijdse dialogen). Interessant en veel leesplezier.’
Het beroep van mijn vader | Sorj Chalandon
Een man blikt terug op zijn door een tirannieke vader overheerste jeugdjaren. 253 pag. ‘Een tirannieke vader, kopieergedrag zoon, timide moeder. Recept voor een aangrijpend verhaal met een verrassend eind. Een vondst!’
Het feest | Elizabeth Day –
De ondervraging op een politiebureau in de Cotswolds van de vriend van een rijke aristocraat, heeft een reeks flashbacks tot gevolg, waardoor zijn leven een andere wending neemt. 335 pag. ‘In één adem uitgelezen. Spannend. Psychologisch goed onderbouwd. Beeldend worden de personen en situaties weergegeven. Leesplezier!’
Pastorale | Stephan Enter
Tijdens de zomer van 1985 beleven de naar haar ouderlijk huis op de Veluwe teruggekeerde Louise en haar jongere broer Oscar elk een vriendschap die ertoe zal bijdragen dat zij afstand nemen van het milieu waarin zij opgroeiden. 285 pag. ‘Mooie coming-of-age-roman met broer en zus als gespiegelde personages. Aandacht voor de Molukse kwestie is een extraatje. Zorgvuldig taalgebruik, pubersfeer van eigenwijsheid en dwarsheid goed getroffen.’
Broer | Mahir Guven
Twee broers van Frans-Syrische afkomst in Parijs, de een taxichauffeur en de ander die als verpleger in Syrië is geweest, kampen met de verlokkingen van drugs en problemen als discriminatie, extremisme en terrorisme. 230 pag. ‘Vanaf de eerste pagina werd ik het verhaal direct ingezogen. Modern, rauw taalgebruik, humor, gecombineerd met prachtige, treffende beeldspraak en vergelijkingen. Zó kan het leven van emigranten met een islamitische achtergrond er dus uitzien in Parijs! ‘
’t Hooge Nest | Roxane van Iperen
Twee joodse zusjes duiken onder in villa ’t Hooge Nest in het Gooi en ondernemen van daaruit actie tegen de Duitse bezetter. 268 pag. ‘Ongelofelijk, wat een research! Alle lof voor dit mooi geschreven verhaal van gewone mensen tijdens de oorlog.’
Uit het leven van een hond | Sander Kollaard
Een man beleeft een zaterdag zeer intens door de ziekte van zijn hond. 156 pag. ‘Wat een schitterende, intelligente en verrukkelijke roman, heel veel leesplezier; licht van toon, verbeeldingskracht en diepgang!’
Voor wie in het donker op mij wacht | Antonio Lobo Antunes
Een 79-jarige vrouw, ooit gevierd actrice en nu als alzheimer-patiënte afhankelijk van de zorg van anderen, krijgt moeite met praten, maar haar hoofd puilt uit van de herinneringen en van de fantasieverhalen waarmee ze de levens van haar verzorgers inkleurt. 369 pag. ‘Ja, zo zou het er in het hoofd van een dementerende aan toe kunnen gaan. Dat de schrijver je de verwarring van de hoofdpersoon laat voelen lukt wonderwel, terwijl je tóch goed doorkrijgt hoe haar leven is verlopen. Petje af. Met veel “plezier” gelezen. ’
Op jouw bruiloft | Carson McCullers
Moederloze tiener heeft het er moeilijk mee dat haar broer gaat trouwen en komt in verzet. 208 pag. ‘Met veel vakmanschap geschreven verhaal waarin je de lome warmte van het zuiden van de VS bijna voelt. Prachtig en herkenbaar zoals McCullers (1917-1967) de gevoelens van een onzeker meisje tussen kindertijd en volwassenheid weet te vangen in taal. Op de achtergrond spelen bijna nonchalant ook de rassenkwestie en gender nog een rol.’
Normale mensen | Sally Rooney
De relatie van een Ierse jongen met zijn klasgenote loopt anders dan zij had gehoopt omdat hij niet 100 % voor haar kiest. 253 pag. ‘Ontroerende en knap geschreven roman, in één adem uitgelezen. Je gaat echt houden van de twee hoofdpersonen.’
De vlucht van Gilles Speksneijder | M.M. Schoenmakers –
Een man met een bescheiden functie krijgt bij de verhuizing van de firma waar hij werkt een nieuwe taak toegewezen, maar dreigt onder zijn nieuwe verantwoordelijkheden te bezwijken. 280 pag. ‘Luchtig en origineel verhaal, vol mededogen en met humor geschreven. Knap verteld hoe een saai kantoorleven kan uitgroeien tot een mythisch bedrijf met vergaderingen, machtsspelletjes en misverstanden. Interessante personages.’
Schemerland | Berthe Spoelstra
Een oude vrouw overdenkt haar leven terwijl om haar heen de kinderen haar huis onttakelen. 275 pag. ‘Mooi taalgebruik, mooie metaforen, fijngevoelig, goed invoelbaar, beklemmend. Soms lijkt het wel alsof je poëzie zit te lezen.’
De mannen van Maria | Anneloes Timmerije
Geromantiseerd levensverhaal in de ik-vorm van Maria van Aelst (1607-1674), die zich als jonge weduwe in Batavia opwerkte tot een van de rijkste handelaren in diamanten. 338 pag. ‘Een knap geschreven historische roman. De schrijfster heeft zich goed gedocumenteerd. In chronologische volgorde verhaald, goede compositie, onbekende werelden gaan voor je open. Leest zeer plezierig.’
Het mooiste verhaal over mijn familie | Nelleke Zandwijk
Een vrouw beschrijft haar familie, o.a. een hypochondrische tweelingzus en een moeder die met de klusjesman vertrekt, en haar eigen falende relaties. 206 pag. ‘Origineel boek qua inhoud, maar nog meer qua stijl. Op luchtige toon worden de kleine dingen, waar het echt om gaat, heel geestig behandeld.’
Het meer | Bianca Bellova
Een jongen groeit op bij zijn grootouders en gaat na hun dood op zoek naar zijn ouders. Onderdrukking in al zijn facetten komt in dit boek aan bod, evenals de gevolgen van oliewinning op het milieu en op de mens die met lege handen en een verwoeste leefomgeving achterblijft. Mooi en triest verhaal. 208 pag.
Vissen voor de keizer | Didier Decoin
In de 11e eeuw tijdens de Heian-dynastie vervoert een jonge Japanse weduwe onder hachelijke omstandigheden acht karpers naar de keizerlijke hofvijvers. Weer eens wat anders. Een sprookjesachtig en verrassend verhaal, vanwege het decor van de Japanse geschiedenis en gebruiken. Mooie beschrijvingen van de natuur en van de liefdesverhouding tussen de hoofdpersoon en haar man. 320 pag.
Moeders van anderen | Mirthe van Doornik
Twee adolescente zussen, Nico en Kine, proberen in de jaren negentig in een buitenwijk wanhopig te overleven in een disfunctioneel gezin. Ze zitten gevangen in een net van botsende emoties en kunnen alleen maar zwijgen over hun moeders probleem en over hun angsten. Trefzeker wordt de situatie aangeduid en proef je de vreselijke toestand waarin de meisjes verkeren. Hartbrekend, zonder larmoyant te worden. Geestig, ondanks alle ellende die er beschreven wordt. Prachtige beeldspraak. In een adem uitgelezen. 284 pag.
De trooster | Esther Gerritsen
Tussen een gast van een klooster en een kloosterling ontstaat een bijzondere verhouding. Mooie, originele, bijzondere roman. Eindelijk eens een boek waarin een geloof serieus en van diverse kanten wordt bekeken en niet als onderwerp van kritiek of vanuit rancune wordt beschreven. 211 pag.
Schokland | Saskia Goldschmidt
Een Groningse familie probeert een statige boerderij draaiende te houden. Een groot deel van de boerderij is onbruikbaar geworden vanwege instortingsgevaar en verzakkingen als gevolg van de bevingen in het gebied. Mooie, goed geschreven roman: goed gedocumenteerd, goed opgebouwd verhaal, gemakkelijk te lezen. Naast goede eigentijdse thema’s ook mooie poëtische natuurbeschrijvingen van het Groninger platteland. 317 pag.
Die nacht zag ik haar | Drago Jancar
Een echtpaar verdwijnt plotseling in januari 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog in Joegoslavië; vijf mensen die hen goed gekend hebben, vertellen wat er vóór, tijdens en na die winternacht is gebeurd. Een prachtige roman over een stuk Sloveense/Joegoslavische geschiedenis, heel interessant, met aangrijpende scènes , vernuftig gecomponeerd, goede thema’s, met aandacht en “plezier” gelezen. 255 pag.
Zuivering | Tom Lanoye
Een eenzame man met een spraakgebrek neemt een Syrische vluchteling in huis, maar wanneer ook de echtgenote, de puberdochter en de jonge zoon uit het door een burgeroorlog verscheurde land arriveren, beginnen er scheurtjes te ontstaan in de onderliggende verhoudingen. Een taalkunstenaar! Boeiend verhaal, vanuit een origineel standpunt geschreven. Het thema: schuldgevoel en problematiek van asielzoekers. Het werk dat de hoofdpersoon doet is op zich al opmerkelijk en de (zwarte)humor spat van de zinnen af. 350 pag.
Hier | Joke van Leeuwen
Een grensbewaker ziet de wereld door een paranoïde bril. Zijn vrouw en kind dreigen hiervan het slachtoffer dreigen te worden. Met plezier in een ruk uitgelezen. Mooie stijl, mooie beeldspraak. Het verhaal speelt zich af in een niet nader gespecificeerd land en er komen allerlei problemen aan de orde die van alle tijden en van alle landen zijn. 231 pag.
Reservoir 13 | Jon McGregor
Als een 13-jarig meisje in een Engels natuurgebied verdwijnt, zoekt het hele dorp mee. De zoektocht gaat door, maar het gewone leven en de seizoenen ook. Heel mooi en poëtisch wordt het wel en wee beschreven van een dorpsgemeenschap, inclusief flora en fauna, maar met in het achterhoofd ‘het verdwenen meisje’. 288 pag.
Klok zonder wijzers | Carson McCullers
Vier mannen in het zuiden van de Verenigde Staten in de jaren vijftig van de twintigste eeuw worden geconfronteerd met vragen over sterfelijkheid, homoseksualiteit, rassenscheiding en veranderende tijden. Dit boek verscheen voor het eerst in 1961, maar werd pas in 2018 vertaald. In één adem uitgelezen. Wat kon McCullers geweldig schrijven. Ze pakte me meteen, niet alleen met haar stijl maar ook met haar thematiek: dood, integratie, homofilie. Geen luchtige thema’s, maar het verhaal wordt wél luchtig verteld, humoristisch zelfs. 256 pag.
Jij bent van mij | Peter Middendorp
Een jonge boer en vader vergrijpt zich aan een jong meisje en wordt daarna 13 jaar achtervolgd door een dreigende ondergang. Boeit vanaf de eerste bladzijde. De schrijver krijgt het voor elkaar dat je je kunt indenken hoe de moordenaar zich voelt en dat je snapt waarom hij zo handelt. Zelfs een vleugje sympathie voor hem steekt de kop op. Knap geschreven, mooie constructie, goede spanningsopbouw. 246 pag.
Foon | Marente de Moor
Wanneer een Russisch zoölogenechtpaar hun toevlucht zoekt in de bossen om er een asiel voor verweesde berenwelpen te beheren, verliezen zij langzamerhand hun grip op het leven en op de realiteit. Literatuur zoals literatuur bedoeld is: realisme en fantasie vermengd, soms tot een droom, soms ook wel tot een nachtmerrie. Aangevuld met filosofietjes tot een fantastisch geheel, zoals alleen literatuur die kan bieden. 319 pag.
Zomervacht | Jaap Robben
Lucien, de broer van Brian, woont in een instelling die gerenoveerd wordt, en heeft tijdelijk onderdak nodig. Wanneer de vader van beide jongens besluit om Brian tijdens diens vakantie voor Lucien te laten zorgen, groeit de band tussen de broers. Mooie, aangrijpende beschrijving van de verhouding tussen de twee broers. Mooie beeldspraak. Goed voorbeeld van “show, don’t tell”. Achter de weergave in directe rede van de hoofdpersonen lees je de schrijnende gang van zaken, de trieste jeugd van de twee jongens. 320 pag.
Materiaalmoeheid | Marek Sindelka
Twee broers vluchten weg uit oorlogsgebied en trachten Europa te bereiken, waarbij ze allebei hun eigen route en lot volgen. Wat dagelijks in de krant over vluchtelingen te lezen is komt, op deze manier verteld, keihard aan. Indringend en aangrijpend. 278 pag.
Herfst | Ali Smith
In de week na de Brexit herinnert een 32-jarige kunstgeschiedenisdocente zich de innige band die ze vanaf haar zesde had met haar kunstminnende vroegere buurman, nu 101 jaar oud en woonachtig in een verzorgingstehuis. Loflied op de verbeeldingskracht en de kunst. Associatief en soms surrealistisch. Leuke sfeerbeschrijving van de kunstenaarsscene in de sixties in Londen en mooie beschrijving van een vriendschap tussen een jonge vrouw en een hoogbejaarde man. Veel leesplezier. 237 pag.
Het lied van de geesten | Jesmyn Ward
Als een 13-jarige jongen met zijn zusje en zijn moeder door het landschap van de Mississippi reist om zijn vader uit de gevangenis op te gaan halen, ontmoet hij de geest van een 12-jarige jongen, een van de slachtoffers van racistisch geweld in het diepe Zuiden van de USA. Intrigerend verhaal, spelend in een wereld waarin niet vreemd tegen geesten wordt aangekeken. Verrassende inhoud en krachtige stijl. Boeit van begin tot eind. 316 pag.
Reis naar het einde | Antonio Lobo Antunes
Als een psychiater terugrijdt van de Algarve naar Lissabon en zijn leven de revue laat passeren, roept dit traumatische herinneringen op aan de oorlog in Angola en aan een psychiatrische kliniek in Lissabon. Dit boek moet je langzaam tot je nemen. Op elke blz. prachtige, poëtische beschrijvingen van de meest gruwelijke dingen. Blijft je nog lang na lezen bij. Klasse! 285 blz.
De acht bergen | Paolo Cognetti
Een jongeman leert van zijn vader de bergen kennen en via een verkenning van de bergen zichzelf. Prachtig boek over vriendschap, natuur, bergen, Italië, eenzaamheid, vader-zoon en moeder-zoon-relatie. 239 blz.
De pelikaan | Martin Driessen
Twee mannen in voormalig Joegoslavië chanteren elkaar zonder het van elkaar te weten. Een vlot geschreven tragi-komedie tegen de achtergrond van de oplaaiende broederstrijd in het voormalige Joegoslavië . Relaas over menselijke zwakheid, gewiekstheid en vriendschap. Knap hoe wordt geschetst dat de sfeer na Tito’s dood omslaat.Mooie stijl. 199 blz.
Klont | Maxim Februari
Een mediagenieke man oogst wereldwijd succes door zijn artikelen en lezingen over digitale technologie. Enorm geestig boek. In vlotte, rake stijl geschreven. Verontrustend verhaal over de gang van zaken in de digitale wereld en de gevaren daarvan. Juist daarom een aanrader. 269 blz.
Ik nog wel van jou | Elke Geurts
Persoonlijk getint relaas van een vrouw over haar echtscheiding en het uiteenvallen van haar gezin. Elke scheiding is een ramp en vooral als je na 24 jaar denkt dat je samen oud zult worden en daarna samen in een graf zult liggen. Boeiende stijl en zeer invoelend. 254 blz.
Het behouden kind | Janneke Holwarda
Een vrouw die wacht op de terugkomst van haar tienerzoon, denkt terug aan toen ze 16 jaar was. Heel mooie roman. Geschreven vanuit het perspectief van een wanhopige moeder, waardoor het verhaal warrig is en je steeds op het verkeerde been gezet wordt. Tegen het einde wordt e.e.a. (ongeveer) duidelijk. 159 blz.
Commandant konijn | Michel Maas
Een journalist denkt terug aan zijn tijd als oorlogsverslaggever op de Balkan, waar hij werd geconfronteerd met geweld en liefde. Goede beschrijving van hoe verslavend vechten en oorlog voeren kan zijn. Op een prachtige manier verwoord. Het maakt dat je voortaan met andere ogen tegen oorlogsverslaggeving aankijkt. 355 blz.
Wie het mooist valt | Sara Novic
Het zorgeloze leven van een jong meisje wordt verstoord door de Joegoslavische burgeroorlog. Boeiende roman over wat de gruwelen van een oorlog met je kunnen doen. Ook de onmogelijkheid om met buitenstaanders over je oorlogservaringen te praten, komt aan de orde. 301 blz.
Die van hiernaast | Yewande Omotoso
De oude, ooit succesvolle dames Hortensia en Marion, de ene zwart, de andere blank, wonen al twintig jaar naast elkaar in een chique buitenwijk van Kaapstad, als ze gedwongen worden hun vijandschap te herzien. Geestig, vilein geschreven. De apartheidskwestie kan dus ook op deze manier in een notendop behandeld worden. 287 blz.
Gemeengoed | Ann Patchett
Als een man een verhouding krijgt met een vrouw van een collega leidt dat tot een scheiding in hun relaties, waarna de zes kinderen uit de twee families noodgedwongen samen proberen te overleven. Leesplezier! Vlotte schrijfstijl. Bondige, geestige weergave van op zich trieste verwikkelingen en problemen. 319 blz.
Peachez | Ilja Leonard Pfeijffer
Vanuit zijn cel in een Argentijnse gevangenis blikt een oude wetenschapper terug op de voorafgaande maanden, waarin zijn leven op zijn kop kwam te staan als gevolg van een steeds intiemere mailwisseling met een, naar hij denkt, mooie vrouw. Mooie stijl, bloemrijke taal ,passend bij de ik-figuur. Je voelt het onheil naderen, maar je weet niet in welke vorm. 174 blz.
De Weense sigarenboer | Robert Seethaler
Een jongeman, afkomstig van het Oostenrijkse platteland, die in een Weense tabakszaak werkt, sluit onverwacht vriendschap met Sigmund Freud. Een totaal andere benadering van de ellende vlak voor WOII in Wenen. Humor, luchtigheid, vaart. En tussendoor filosofische en emotionele kanten. Een belangrijke rol voor Sigmund Freud, die toen ook in Wenen woonde. 255 blz.
Het huis van de namen | Colm Tóibín
Klytaimnestra vertelt hoe haar man, via de belofte van een huwelijk met Achilles, haar en haar dochter Iphigeneia naar Tauris lokt, alleen om de laatste te vermoorden om een gunstige wind voor zijn leger af te dwingen. Boeiend. Het oude verhaal en de personages gaan “leven” . Hoe houd je je staande in een samenleving waar wraak en achterdocht de boventoon voeren en je zelfs je naasten niet kunt vertrouwen. 281 blz.
Oude meesters | Joost de Vries
Twee arrogante broers, die een haat-liefdeverhouding met elkaar hebben, concurreren met elkaar om aandacht en erkenning en om de vrouwen in hun leven. Leesplezier. Een jonge, erudiete schrijver, goede stijl, mooie metaforen. Een rijk boek met veel verwijzingen en hints. O.a. een interessant inkijkje in de wereld van de hoofdredactie van een krant. 302 blz.
De ondergrondse spoorweg | Colson Whitehead
De achttienjarige Cora, die haar hele leven al op een katoenplantage werkt, probeert met de oudere Caesar te ontsnappen en begint aan een tocht die maanden zal duren en die vele verschrikkingen kent. Gruwelijk, meeslepend en huiveringwekkend verhaal over de wreedheid van de slavernij, de strijd om de vrijheid, het gevaar dat overal dreigt, maar ook de onbaatzuchtige hulp van hen die de “ondergrondse spoorweg” draaiende houden. 352 blz.
De heilige Rita | Tommy Wieringa
Een vijftiger die met zijn vader in een uitgestorven dorpje in Oost-Nederland woont, raakt na een overval op zijn beste vriend uit balans. Boeiend! Weer een totaal andere roman, toegankelijke en puntige stijl, diepgang. 285 blz.