Veel gestelde vragen
Voor wie
Wat voor soort mensen zitten er in zo’n literatuurclub?
De mensen in onze literatuurclubs hebben altijd één ding gemeen: hun liefde voor lezen. Verder is de samenstelling heel divers qua leeftijd, opleiding en achtergrond. Er zijn groepen met alleen vrouwen, gemengde groepen en ook een paar mannengroepen.
Is zo’n groep alleen voor literatuurdeskundigen?
Nee, zeker niet. Speciale opleiding of kennis is niet nodig. Onze literatuurclubs zijn er voor iedereen die graag literatuur leest en die het fijn vindt om daar met andere literatuurliefhebbers over te praten.
Er zitten zeker alleen maar vrouwen in zo'n groep?
Nee hoor. Vrouwen zijn wel in de meerderheid. Maar er zijn ook groepen met mannen en vrouwen. En er zijn zelfs een paar mannengroepen.
Ik hou heel erg van romantische boeken, thrillers en science fiction. Pas ik dan wel in zo’n literatuurclub?
Als je het leuk vindt om daarnaast ook vier keer per jaar een boek te lezen dat misschien wat minder gemakkelijk is, maar wel stof tot nadenken en bespreken geeft, pas je prima in onze literatuurclubs. Natuurlijk staat het je vrij om daarnaast te lezen waar je zin in hebt. Vaak is het ook zo dat je literatuurclub je op ideeën brengt voor het lezen van nog meer mooie boeken.
Ik heb een leeshandicap, is dat een probleem?
Nee, in principe niet. Als de geselecteerde boeken ook verkrijgbaar zijn in een vorm die geschikt is voor jou (bijvoorbeeld luisterboek, grote-letter, braille), dan kan je gewoon deelnemen aan een leesgroep.
Meerwaarde
Verschil met alleen lezen
Als je een boek in een literatuurclub leest, hoor je ook hoe anderen een boek ervaren hebben. Je hoort van groepsleden over details of lagen in een boek die je misschien niet zo opgevallen waren. Behalve het boek ondergáán, kijk je er in een literatuurclub ook van wat meer afstand naar.
Wat heb je eraan? Wat levert het me op?
Veel groepsleden vinden het fijn om andere literatuurliefhebbers te ontmoeten en hun enthousiasme voor het lezen te kunnen delen. De groepsbesprekingen leiden vaak tot een nieuwe, verrassende kijk op boeken. Dat opent je ogen om andere boeken vanuit een breder perspectief te lezen. Ook kom je door een literatuurclub in contact met nieuwe schrijvers en literatuurgenres die je uit jezelf niet gevonden had. Daarnaast zijn de bijeenkomsten meestal ook gezellige, plezierige avonden, ochtenden of middagen. De groepen zijn niet te groot waardoor je de anderen ook wat beter leert kennen. Er worden bijvoorbeeld veel leestips uitgewisseld buiten de boekenselectie van de SLD.
Tijdsinvestering
Hoeveel tijd kost het me om lid te zijn van een literatuurclub?
De vier boeken lees je gewoon zelf thuis. Het kost je dus de leestijd en vier avonden. Als je dat zelf wilt, ben je daarnaast ook welkom op andere bijeenkomsten van de SLD zoals lezingen, schrijversavonden en filmavonden. Als je daar geen tijd voor hebt, is dat geen probleem.
Kosten
Wat is de jaarlijkse contributie?
Kijk bij
Hoe het werkt voor een actueel overzicht van de deelnemersbijdragen
Wat krijg ik voor mijn jaarlijkse contributie?
Als je kiest voor deelname MET boekenpakket ontvang je:
- de vier geselecteerde boeken
- leeswijzers bij de vier geselecteerde boeken
- toegang tot de lezingen over de geselecteerde boeken (2 leden per literatuurclub per lezing)
- de vier besprekingsavonden in je eigen literatuurclub
- de brochure ‘Aanraders’
- toegang tot schrijversavonden, lezingen en filmavonden van de SLD tegen ledenprijs
- en vooral veel leesplezier!
Kies je voor deelname ZONDER boekenpakket, dan ontvang je dit ook allemaal, behalve natuurlijk het boekenpakket.
Kan ik ook minder dan vier boeken afnemen?
Nee, helaas, dat kan niet. Het is alles of niets. Het is voor ons niet te doen om dat onderscheid te maken in de boekenpakketten die jaarlijks door vrijwilligers worden ingepakt. Suggestie: doe het boek dat je wellicht dubbel hebt cadeau, met eventueel een kopie van de leeswijzer erbij…..
Waarom kiezen jullie niet alleen boeken die in de online-bibliotheek te leen zijn?
Vaak komen boeken pas na verloop van tijd in de online-bibliotheek , bijvoorbeeld als ze het in de winkel niet meer zo goed doen. Wij willen graag een zo actueel mogelijk boekenpakket aanbieden. Daarom willen we ons in onze keuze niet laten beperken door de online-bibliotheek.
Gang van zaken
Hoe groot is zo’n literatuurclub?
De literatuurclubs variëren in grootte. De meeste groepen hebben tussen de acht en twaalf leden.
Waar komen die groepen bij elkaar?
Er zijn zo’n 230 leesgroepen in Drenthe. De plaats waar ze samenkomen kan verschillen. Meestal is het gewoon in de huiskamer bij een van de leden thuis. Maar soms ook in de bibliotheek.
Hoe vaak komt een literatuurclub bij elkaar?
Per jaar lezen de groepen vier boeken. Aan ieder boek wordt één avond besteed in de literatuurclub. Soms organiseren literatuurclubs op eigen initiatief daar nog andere activiteiten omheen.
Is er een gespreksleider in zo’n groep?
Ja, iedere leesgroep heeft een gespreksleider. Soms is dat een vaste gespreksleider en soms varieert de gespreksleider per boek.
Hoe wordt een boek besproken in een literatuurclub?
De gespreksleider is goed ingelezen in het boek en zijn achtergronden en in de visies die op het boek bestaan. Hij heeft een samenvatting die als rode draad kan dienen bij de bespreking. Daarnaast heeft hij er ook oog voor dat alle groepsleden die dat willen hun eigen inbreng hebben in de bespreking.
Bespreek je het hele boek op één avond?
Ja, aan ieder van de boeken besteedt een leesgroep in principe één avond.
Wat voor soort boeken staan er op het programma?
De boeken worden ieder jaar zorgvuldig geselecteerd. SLD let daarbij onder meer op leesplezier, originaliteit, bespreekbaarheid, structuur, inhoud, omvang etc. Belangrijk is dat een boek vanuit verschillende perspectieven bezien en besproken kan worden. Naast Nederlandse literatuur komt ook vertaalde buitenlandse literatuur aan bod. Kijk bij
Boekenkeuze hoe we de boeken kiezen. Blader door de
Historische Boekenlijst om te kijken wat voor soort boeken de afgelopen 50 jaar besproken zijn.
Verplichtingen
Ben ik verplicht om alle gekozen boeken te lezen? Ook als ze me niet aanspreken?
Nee, dat ben je niet verplicht. Je bent lid voor je eigen plezier. Maar soms blijkt het verrassend om tóch door te lezen in een boek dat je eerst misschien wat tegen staat. In de bespreking kan dat soms tot verhelderende discussies leiden, voor jezelf én je groepsgenoten. Regelmatig horen we dat leden na bespreking een boek meer zijn gaan waarderen.
Ben ik verplicht om naar alle bijeenkomsten te gaan?
Nee, dat is niet verplicht. Als je een keer verhinderd bent, is dat geen probleem. Voor het goed functioneren van een leesgroep is het natuurlijk aan te bevelen dat de leden zo veel mogelijk aanwezig zijn. Naast de leesgroepavonden organiseert de SLD ook lezingen, schrijversavonden en filmavonden. Je bent hier als lid van harte welkom, maar bent niet verplicht om te komen.
Lid worden
Hoe kom ik erachter of er een leuke literatuurclub bij mij in de buurt is?
Kan ik een keer vrijblijvend op proef komen?
Ik heb een eigen leesgroepje, kan ik met ons eigen groepje lid worden?
Ja, dat kan. Je groepje blijft dan gewoon functioneren zoals je gewend bent. Als gespreksleider kun je gebruik maken van de ondersteuning van de SLD. Je kunt zelf kiezen of je je groepje ook open wilt stellen voor nieuwe leden vanuit de SLD. Klik hier voor het
aanmeldingsformulier.
Staat jouw vraag er niet bij?
Staat jouw vraag er niet bij, stel hem dan via het contactformulier. We beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.
Neem contact op