Boekencommissie
De commissie die ieder jaar de boeken uitkiest, bestaat uit ongeveer 10 mensen uit Drenthe, aangevuld met een aantal mensen uit Groningen en Overijssel, waar ook literatuurclubs zijn aangesloten bij de SLD. Het is een gevarieerd gezelschap: vrouwen, mannen, allerlei beroepsgroepen, bestuursleden van de SLD, maar ook ‘gewone’ leden. Twee dingen hebben ze gemeen: ze lezen graag en veel en praten graag over boeken. Ze zijn dan ook allemaal lid van een van de aangesloten literatuurclubs.
De commissie leest het hele jaar door met in het achterhoofd de keuze die uiteindelijk gemaakt moet worden. Vanaf september begint het serieuze werk: vanaf dan komt de commissie iedere maand bij elkaar om de gelezen boeken te bespreken. Op het hoogtepunt, ergens in november, staan er wel 80 tot 100 boeken op de lijst. Dan is het een kwestie van schrappen en het mooiste overhouden. En toch ook nog weer nieuwe boeken toevoegen, omdat de SLD een zo actueel mogelijk pakket wil aanbieden. In januari is er nog een lijst van 12 boeken over, waar de commissie er eind februari vier uit kiest. Die keuze moet zo vroeg gemaakt worden, om het pakket voor de zomervakantie bij de leden af te kunnen leveren. Uitgevers moeten vaak speciaal voor de SLD een extra druk produceren. Vervolgens vergt het nog heel wat tijd en vrijwilligerswerk om uit een paar duizend boeken de juiste aantallen boekenpakketten samen te stellen.
Waar let de commissie op? De criteria
- Leesplezier staat voorop. Een subjectief begrip. De jaarlijkse evaluaties van de leden over de gekozen boeken geven de commissie een steeds beter beeld van wat de leden aanspreekt.
- De boeken moeten een bepaalde literaire uitdaging hebben: stijl, taalgebruik, structuur, originaliteit, de manier waarop een verhaal verteld wordt, …
- De boeken moeten veel stof voor discussie opleveren, zowel wat manier van schrijven betreft als de thema’s die erin voorkomen
- De commissie stelt altijd een gevarieerd pakket samen: dun, dik, wat moeilijker, wat makkelijker, verschillende thema’s, verschillende schrijfstijlen…
- De commissie gaat voor een frisse en originele keus: ze wil de lezers graag laten kennismaken met boeken waar ze zelf niet zo gauw op komen en die toch heel erg de moeite van het lezen en bespreken waard zijn
- De commissie wil graag actueel zijn: Meestal gaat het om boeken die het voorafgaande jaar verschenen zijn. Soms zijn het ook boeken die voor het eerst in het Nederlands zijn vertaald. Dat heeft ook een praktische reden: De boeken moeten in een grote oplage leverbaar zijn. Vaak brengen uitgevers speciaal voor de SLD een extra druk uit. Dat willen ze niet voor ieder willekeurig boek doen.
De boekencommissie kiest zelf
Omdat het onmogelijk is om alle literatuur te lezen die uitgegeven wordt, laat de commissie zich bij de keuze wat ze gaat beoordelen, in principe leiden door recensies in gerenommeerde media. De commissie opereert geheel onafhankelijk van uitgevers en van schrijvers die zelf hun boeken ter beoordeling aanbieden.
Het vijfde boek
Sinds een paar jaar kiezen onze deelnemers zelf een vijfde boek uit een aanbod van een aantal titels die de boekencommissie selecteert. Op het keuzelijstje staan ook altijd andere genres dan de literaire roman: poëzie, geschiedenis, een graphic novel, journalistiek, een klassieker, een biografie…
Hoe we aandacht aan het vijfde boek besteden, hangt van het gekozen boek af. Maar op een of andere manier besteden we er aandacht aan.
Overzicht sinds 1970
Een overzicht van alle boeken die sinds 1970 bij de SLD besproken zijn, vind je in de historische boekenlijst.
Historische boekenlijst