zoeken

Slider 2

450_DSC_9083 450_DSC_9093 450_DSC_9095 450_DSC_9146 450_DSC_9158 450_DSC_9170 450_DSC_9207 450_DSC_9211 450_DSC_9274 450_DSC_9286 450_DSC_9318 450_DSC_9320 450_DSC_9347

Boekbesprekers

Vier literair deskundigen verzorgen de boekbesprekingen voor Stichting Literatuurclubs Drenthe. Zij schrijven syllabi en zijn de inleiders op de besprekingsavonden in Zeijen, Noord-Sleen en Hoogeveen.
De inleiders stellen zich graag voor:

w goedhartWillem Maarten Goedhart (Utrecht, 1990) studeerde van 2008 tot 2013 Nederlandse Taal en Cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen, met een specialisatie in de moderne letterkunde. Vervolgens was hij werkzaam als redacteur bij verschillende bedrijven. Daarnaast was hij van 2014 tot 2017 actief als radiomaker bij het culturele magazine Glasnost, en sinds 2016 maakt hij diverse podcasts voor Podgront. Ook is hij recensent en verslaggever voor literair weblog Tzum. Verder begeleidt hij enkele vluchtelingen bij hun inburgeringscursus en toetreding tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Hij hoopt zijn enthousiasme voor literatuur en het analyseren daarvan over te brengen op alle leden van de SLD, inclusief zijn vrolijk-kritische leeshouding.

Esmé van den BoomIk ben Esmé van den Boom, 25 jaar oud en op dit moment nog net bezig met het afronden van mijn master Engelse literatuur aan de Rijksuniversiteit Groningen. Naast een studie Engels heb ik ook een studie Nederlands gevolgd aan de RUG. Ik woon in Groningen, een stad met een fantastisch literair klimaat.
Hoewel ik ook houd van koken en bakken, van muziek en films, van katten en van sport, is de literatuur mijn allergrootste passie. Ik ben een fervent lezer en ga regelmatig met veel plezier naar lezingen en naar literaire festivals. En natuurlijk naar de bibliotheek, waar ik altijd graag een goed woordje voor doe.
Naast een lezer ben ik ook een schrijver: in academisch jaar 2016/2017 was ik huisdichter van de RUG en daarom mocht ik de bundel Zomerwee (2017) uitbrengen. Naast het schrijven van proza en poëzie geniet ik ook altijd enorm van publieksgerichte teksten schrijven, zoals de leeswijzer over Jane Gardam die ik dit jaar voor de SLD schreef. Dit is mijn eerste jaar bij de SLD, en ik moet zeggen: ik kijk mijn ogen uit. Wat heerlijk dat er zoveel mensen bijeenkomen om samen (nog meer) van een boek te genieten. Ik vind het een hele eer om mijn passie voor lezen op deze manier te kunnen delen!

Klaas van der SchaafIk ben Klaas van der Schaaf en ben getrouwd met Elly. We hebben drie kinderen en vijf kleinkinderen. Sinds 1968 wonen we in Assen.
Ik ben zowel gymnastieker als Neerlandicus. Tijdens mijn werkzame leven was ik verbonden aan een middelbare school. Nu geniet ik van mijn pensioen.
Al zo'n 20 jaar ben ik lid van de SLD en 'leid' ik ons groepje dat momenteel uit 6 mannen en 4 vrouwen bestaat. Als vertegenwoordiger van de groep heb ik in al die jaren in Zeijen van zo'n 80 inleidingen mogen genieten. Ook ben ik een aantal jaren bestuurslid geweest.
Dat heel veel mensen in Drenthe, Groningen en Overijssel de moeite nemen om per jaar vier (door het bestuur uitgekozen) boeken te lezen en die met elkaar te bespreken vind ik een zeer lovenswaardig gegeven. En, samen lees je meer!
Ik spreek de hoop uit dat ik door mijn leeswijzer en verhaal mag bijdragen tot (nog meer) leesplezier, en ik wens dat de SLD nog vele jaren mag groeien en bloeien.

Rudi KammingaIk ben Rudi Kamminga. Ik ben geboren in Delfzijl op 5 december 1961 en woon sinds 1980 in Groningen. Daar heb ik Nederlands gestudeerd; afgestudeerd in moderne letterkunde met een scriptie over het onderwerp klankgedichten. Via vrijwilligerswerk en vervangende dienst kwam ik terecht bij het Grand Theatre in Groningen. Daar werkte ik ruim 25 jaar als programmeur van theater- en dansvoorstellingen. Ook was ik een aantal jaren als literatuurrecensent verbonden aan het Nieuwsblad, later Dagblad van het Noorden. Op dit moment werk ik, onder andere bij de Groninger Forum Academie in Groningen, als docent Nt2 (Nederlands als tweede taal). Voor de Stichting Literaire Activiteiten Groningen (SLAG) coördineer ik sinds enkele jaren het festival Het Grote Gebeuren. Op de komende editie (3 november a.s.) treedt overigens Jeroen Olyslaegers op, de Vlaamse schrijver over wiens roman WIL ik mijn eerste leeswijzer mocht schrijven. Ik kan nu al zeggen dat ik erg benieuwd ben naar de ontvangst van het boek in de leesclubs. WIL prikkelt niet alleen tot een mening over literaire kwaliteiten maar ik denk zeker ook over het morele statuur van de diverse personages.
Tot slot: ik vind het een eer om een schakeltje te zijn in de grote en unieke leesbeweging die de leesclubs tezamen vormen. Lezen is mijn lust en mijn leven en het is fijn om dit plezier met anderen gedeeld te weten. Tenslotte, om een indruk te geven, een paar van mijn grote liefdes in de literatuur: Bohumil Hrabal, Tove Jansson, Kurt Vonnegut, Cervantes, Joseph Roth en Maarten Biesheuvel.