Boekenkeuze 2019-2020

Ieder jaar selecteert de Stichting Literatuurclubs Drenthe vier boeken die besproken worden in de leesgroepen.

Huis in brand - Kamila Shamsie

Huis in brand  - Kamila Shamsie

De verhoudingen in een gelovig moslimgezin in Londen komen op scherp te staan wanneer een zoon naar Syrië vertrekt.

Van dichtbij maken we mee hoe een jonge vent, opgegroeid in een Pakistaans moslimgezin in Londen, radicaliseert en naar oorlogsgebied vertrekt. En daar spijt van krijgt. Zijn tweelingzus, met wie hij altijd een zeer hechte band had, heeft er alles voor over om hem terug te halen.

De tweelingparadox - Nowelle Barnhoorn

De tweelingparadox Een jongeman worstelt met zijn tegenstrijdige gevoelens naar zijn tweelingbroer.

Mathis, de verteller, is een knappe en succesvolle fotograaf die de hele wereld afreist. Elke keer als hij thuis, in Friesland, komt, wordt hij geconfronteerd met de spiegel die daar altijd op hem wacht: zijn tweelingbroer Thomas die zes minuten na hem geboren is en door zuurstoftekort meervoudig gehandicapt en spastisch is.

Blindganger - Michiel Ondaatje

Blindganger - Michiel OndaatjeVlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog laat een moeder haar twee kinderen achter onder de hoede van een onbekende onderhuurder.

Het is 1946, Londen: De veertienjarige Nathaniel en zijn zus Rachel zijn door hun moeder Rose achtergelaten bij een raadselachtige 'voogd' met de bijnaam De Mot. Ze groeien redelijk gelukkig op in de excentrieke wereld die De Mot creëert. Twintig jaar later reconstrueert Nathaniel zijn bijzondere verleden en het grote geheim van zijn moeder. Werkelijkheid, herinnering en verbeelding komen samen in deze roman.

De vrolijke verrijzenis van Arrago - Thomas Lieske

De vrolijke verrijzenis van Arrago - Thomas LieskeEen vijftienjarig meisje dat in coma ligt, bedenkt een vrij en gelukkig leven met een vos, ontmoet in het Leidse Ehrenfesthuis geleerden en leert daar over natuurkunde, wiskunde en taal.

Joys, een meisje van 15, type dwarse puber. In een Fiat 519 uit 1922 rijdt ze met haar ouders door de Italiaanse Dolomieten. Ineens schiet er een jonge vos de weg op. Haar ouders verongelukken, Joys raakt in coma en de vos ligt plat als in een stripverhaal op de weg. Maar beiden staan op en gaan samen verder. Er groeit een diepe vriendschap tussen hen. Een roman op de grens van mogelijk en onmogelijk.