Boekenkeuze 2015-2016

Ieder jaar selecteert de Stichting Literatuurclubs Drenthe vier boeken die besproken worden in de leesgroepen. 

De noordelijke literatuurclubs lezen en bespreken in het seizoen 2015-16 de volgende boeken:

Pristina - Toine Heijmans

pristina

Een Nederlandse zelfgenoegzame repatriëringsambtenaar komt tegenover een innemende vernederlandste Kosovaars-Servische vrouw te staan. Actueel thema en heel informatief. Geen politiek boek. Mooie beeldspraak en een onverwacht happy end!

Roxy - Esther Gerritsen

roxy

Een jonge vrouw wordt door de dood van haar man en diens minnares plotseling uit haar angstige, geïsoleerde en beschermde leven getrokken. Een 'weduwenroman', maar heel anders van inhoud dan je zou verwachten. Psychologisch goed onderbouwd en zeer knap geschreven. Door de beknoptheid is het suggetief en roept het sterke lezersreacties op: is het wraak of meer vertwijfeling?

Het Hout - Jeroen Brouwers

het hout

Een broeder is getuige van seksueel misbruik en vernedering van jongens in een pensionaat bij een mannenkloostergemeenschap, maar zwijgt hierover net als iedereen. Actueel onderwerp door een 'ervaringsdeskundige' op sublieme wijze in romanvorm weergegeven. Prachtig taalgebruik, mooie metaforen.

Een handvol sneeuw - Jenny Erpenbeck

handvol sneuuw

In 1902 sterft een babymeisje in Polen. De moeder is joods en de vader vertrekt naar Amerika. Deze roman beschrijft de mogelijke gevolgen als de baby was blijven leven. Een rijk en gelaagd boek. De schrijfster laat je met andere ogen naar gebeurtenissen in een mensenleven kijken. Geweldig veelzijdige roman. Originele en uitdagende stijl.