Boekenkeuze 2014-2015

Ieder jaar selecteert de Stichting Literatuurclubs Drenthe vier boeken die besproken worden in de leesgroepen. 

De noordelijke literatuurclubs lezen en bespreken in het seizoen 2014-15 de volgende boeken:

De gele vogels - Powers, K.C.

de vogels

Het tweede boek is van Kevin Powers, Gele vogels, en beschrijft op een beklemmende manier de oorlogservaringen van een jonge Amerikaanse soldaat in Irak.
De gele vogels is het verhaal van de jonge soldaat Bartle, voor wie de oorlog in Irak een uitzichtloze leegte is. Zijn eindeloze dagen zitten vol dood, verderf, maar vooral verveling. In een wanhopige poging grip te krijgen op zijn frustraties, klampt Bartle zich vast aan de kameraadschap met zijn lotgenoten, in het bijzonder zijn vriend Murphy.

Vele hemels boven de zevende - Op de Beeck, G

vele hemels

Daarna staat het debuut van de Vlaamse Griet Op de Beeck op het programma. In Vele hemels boven de zevende, vertellen vijf personages hun verhaal, dat onderling verweven is.
De vijf uiteenlopende figuren vechten meer met zichzelf dan met elkaar in dit bestaan dat tegelijk belachelijk mooi en geweldig lastig is.
Griet Op de Beeck heeft een indrukwekkend debuut geschreven. Met prachtige zinnen en oorspronkelijke observaties creëert ze niet alleen een stel intrigerende personages, maar schetst ze ook een treffend beeld van deze tijd.

We hebben nieuwe namen nodig - Bulawayo,N.

nieuwe namen

Het laatste boek van het nieuwe seizoen vertelt het verhaal van een zwart pubermeisje dat uit Zimbabwe terecht komt in Amerika: We hebben nieuwe namen nodig, van NoViolet Bulawayo.
Paradise is geen plek voor kinderen. In deze sloppenwijk in Zimbabwe is armoede aan de orde van de dag. Toch weten de negenjarige Darling en haar vrienden zich goed te vermaken. De jonge kinderen worden echter ook blootgesteld aan raciale spanningen die niet zelden leiden tot geweld. Darlings grootste wens is om weg te vluchten naar Amerika, maar wanneer ze eindelijk aankomt, blijkt ze totaal niet voorbereid op deze nieuwe, vreemde wereld. Ze ontdekt dat ze niet meer naar huis kan maar dat ze door taal haar geschiedenis levend kan houden.