Boekenkeuze 2012-2013

Grip, Stephan Enter

enter.png

Vier alpinisten (Paul, Vincent, Martin en Lotte) hebben in hun studententijd in de Noorse Lofoten enkele klimtochten gemaakt. Ze zijn elkaar uit het oog verloren en komen na twintig jaar bijeen voor een reünie in Wales. Paul en Vincent reizen samen met de Eurostar door de kanaaltunnel en worden aan de overzijde opgewacht door Martin en Lotte, inmiddels getrouwd. Via hun herinneringen en gesprekken wordt duidelijk dat er tijdens een van die tochten iets ingrijpends is gebeurd, dat hun levens op dramatische wijze heeft gestuurd. Uit de wisselende perspectieven in de vier delen blijkt dat de drie totaal verschillende mannen gefascineerd zijn (geweest) door de cynische, stuurse Lotte, die een hoofdrol speelt in de twee cliffhangers.

De kaart en het gebied, Michel Houellebecq

houellebecq.pngDe fotograafschilder Jed Martin, een enigszins solitair levende man, wordt gevolgd op zijn pad naar internationale roem, met in de marge aandacht voor een problematische verhouding met zijn verwarmingsketel, zijn oude vader en de onweerstaanbaar mooie Russin Olga. Jed Martin neemt voor zijn expositie contact met een auteur, die beschreven wordt als een labiel, somber en verloederd personage dat een gruwelijk lot tegemoet zal gaan. Met de oplossing van deze moord krijgt het verhaal de allure van een traditionele detectiveroman, totdat het filosofische karakter weer de overhand krijgt.

Perfecte stilte, Thomas Verbogt

stilte.pngDe 57-jarige filmmaker Kromweg wordt in een steeg door een bende volledig in elkaar geslagen en belandt op de intensive care. Zoals overal in deze roman is ook de ingehouden verwoording van deze slachtpartij indringend. Het grove geweld blijkt de overgang naar een ander leven, in reflectie een momentum van perfecte stilte, waarna het onderhuids vastgelopen leven van Kromweg weer elan krijgt. Er opent zich iets, het pijnlijke verleden mag onthuld worden, het sleetse huwelijk loopt af, toch zit de vaart er weer in.

Was je maar hier, Graham Swift

swift.pngJack Luxton krijgt in 2006 bericht dat zijn broer Tom is gesneuveld in Irak. Dat brengt weggestopte herinneringen terug. Jack groeide op als enig kind op een boerderij in Devon, tot hij na acht jaar een broertje kreeg. Nadat de veestapel 2x preventief werd geruimd vanwege de gekkekoeienziekte en mond-en-klauwzeer, vond Tom het genoeg en werd in 1994 militair. Na de dood van hun vader zette Jack de boerderij halfhartig voort, tot Ellie het caravanpark erfde en ze de boerderij verkochten. Als Jack zonder Ellie naar Toms begrafenis gaat, komt nog meer naar boven, met bijna fatale gevolgen. Swift verplaatst zich goed in de gevoelige Jack en hoe hij omgaat met zijn vergeten verleden. Daarbij geeft hij een mooi beeld van veranderend Engeland.

awater / het uur u, Martinus Nijhoff

awater.pngDe poëzie van M. Nijhoff is klassiek. Door de zeldzame combinatie van raadselachtigheid en helder taalgebruik blijven zijn gedichten tot de verbeelding spreken. Awater en Het uur U behoren tot de hoogtepunten van onze moderne poëzie. Deze twee gedichten in epische stijl worden speciaal gebundeld en als extra boek dit jaar aangeboden. Van deze bundel zal geen uitwerking gemaakt worden, wel wordt een aparte avond georganiseerd waarop de gedichten onder deskundige leiding besproken gaan worden.