Boekenkeuze 2010-2011

De Liefde dus, Joke Hermsen

de_liefde_dus.jpg 

In een knap gecomponeerde roman werpt schijfster/filosofe Joke Hermsen (1961) een licht op een duister jaar uit het het leven van de 18de-eeuwse schrijfster Isabelle Tuyll van Serooskerken = Belle van Zuylen. Getrouwd met de oudere, adellijke Charles de Charrière, vat zij een vurige liefde op voor een jongere man. Dat is wederzijds, maar hij is verloofd maar kan, om zijn vader, die verloving niet opgeven. Stukken dagboek, brieven, en verslagen van een boottocht naar Amerika wisselen elkaar af. Hermsen treft het toenmalige Nederlands en de sfeer aan de vooravond van de Franse Revolutie goed. De roman berust deels op bestaande bronnen en is informatief voor historisch en/of in feminisme geïnteresseerden. Voor meer achtergrondinformatie zie onder downloads: "Boekrecensies"en "Presentaties"

Norrlandse aquavit, Torgny Lindgren

norrlandse_aquavit.jpg

De grand old man van de Zweedse literatuur Torgny Lindgren (1938) voert de lezer naar het Noordzweedse Västerbotten met zijn eigenzinnige inwoners. We leren het echtpaar Asta en Ivar kennen die in het vroegere huis wonen van de vrome Eberhard. Als Ivar een fles aquavit koopt, blijkt dat Eberhards oude kast nog zo'n fles bevat. Dan duikt de hoogbejaarde, beroemde opwekkingspredikant Olof Helmersson op. Per vouwfiets bezoekt hij zijn nu ontvolkt zendingsterrein. Hij stelt vast dat menige bekeerling inmiddels is overleden. De kapel doet nu dienst als dorpshuis. De eens zo charismatische Helmersson is inmiddels tot het inzicht gekomen dat God niét bestaat en wil zijn zendingswerk ongedaan maken. Met weinig woorden en wrange humor presenteert Lindgren een "geestige, onderhoudende, bitterzoete cocktail" (Trouw).  Voor meer achtergrondinformatie zie onder downloads voor "Boekrecensies" en "Presentaties".

Begeerte heeft ons aangeraakt, Bert Natter

nat ter.jpgbegeerte_heeft_ons_aangeraakt.jpgBert Natter, uitgever/auteur van kinderboeken, schrijft nu een roman voor volwassenen. We volgen de gekwelde Lucas Hunthghburth in zijn leven als conservator van Oude Muziekinstrumenten. Vooral tijdens de jaren daarvoor, als hij woont bij zijn vriend, de kunstenaar Ernst Zwier en verliefd wordt op een prachtig spelende klaveciniste. Tussendoor "speelt" de vuurwerkramp in Enschede die hem berooft van zijn beste vriend. Natter presenteert niet-chronologisch en vanuit een ik-perspectief een verhaal met bonte personages. Indruk maakt zijn kennis van oude muziekinstrumenten. De vele gebeurtenissen, het grote aantal bizarre personages en de ironische toon zorgen echter voor afstand tot de hoofdpersoon. Voor meer achtergrondinformatie zie onder downloads "Boekrecensies" en  "Presentaties "

Lea, Pascal Mercier

lea.jpg  

Met 'Nachttrein naar Lissabon' werd Pascal Mercier beroemd. Nu  situeert hij de roman Lea weer in burgerlijke, goed opgeleide kringen. Twee mannen komen elkaar in Frankrijk tegen en besluiten samen-reizend naar Zwitserland terug te keren. De een, medicus, wordt toehoorder van het verhaal van de ander, de universitair docent en vader van Lea. De 8-jarige Lea heeft zich na de dood van haar moeder vol verdriet in een eigen wereld teruggetrokken. Het vioolspel van een straatmuzikante brengt een ommekeer in Lea wat leidt tot een bestaan als beroemd violiste. Haar vader stelt zijn leven in dienst van Lea's muzikale carrière, maar glijdt af in een diepe eenzaamheid. Bij de poging opnieuw toegang tot zijn hoogbegaafde, labiele dochter te krijgen, raakt hij verstrikt in een misdaad. Voor meer informatie zie onder Downloads "Boekrecensies"