Boekenkeuze 2009-2010

Misfit, Vincent Overeem

overeem2.jpg

 

Over de liefde voor een  broer en die voor een vrouw. De passie van de 18-jarige hoofdpersoon voor zijn 20-jarige vriendin Kaat wordt gehinderd door de hete zomerweken. Steeds duidelijker wordt hoe de herinneringen aan zijn ouderlijk huis en vooral aan onnozele broer Krijn zijn eerste grote liefde bedreigen. De seksueeel tot wasdom komende jongen maakt zich wel los van het ouderlijk huis, maar "iets" met zijn broer verlamt hem. Door Krijn wordt hij eenzaam, door Kaat komt hij bij zichzelf terug. Het verhaal laat overtuigend spiegelmomenten zien tussen Krijn en Kaat. Overeem (1974) debuteert met deze roman, geschreven in een directe, eigentijdse spreektaal.   

 

De Middagvrouw, Julia Franck

franck.jpg

Een joodse moeder vlucht uit het naoorlogse, door de Russen bezette Duitse gebied, en laat daarvoor haar zoontje van zeven op een station achter. Hiermee opent de roman. Het slot vertelt hoe de inmiddels 17-jarige zoon zijn moeder niet meer wil zien. Binnen dit raamwerk wordt het verhaal verteld van vooral Hélene (die later haar kind in de steek zal laten). Het begint een twintigtal jaren eerder en beschrijft een jeugd van afgewezen worden, hard werken, zusterliefde en het bestaan in het frivole Berlijn van het interbellum. In die periode leert H. een grote liefde kennen. Die verongelukt en ze hertrouwt met een nazistische macho bij wie zij, ongewild, een kind krijgt (het zoontje). Zij wilde studeren, maar leeft een tragisch bestaan als verpleegster in de trieste Berlijnse context van de oorlog en verkrachtende Russen. Zij ontvlucht de stad en laat haar zoontje op een station achter... 

De Witte Tijger, Aravind Adiga

adiga.jpg

 

 

Balram Halwai heeft zich als slim jongetje via een chauffeursbaantje in Delhi opgewerkt tot rijke taxiondernemer in cyberstad Bangalore. Met dezelfde dubieuze middelen als zijn bazen. In terugblik toont deze hoofdpersoon van de debuut(brief-)roman de bezoekende Chinese premier het ware gezicht van het pseudo-democratische en economisch bloeiende India: corrupt en florerend door de slaafse, nog feodaal levende, armen. Een satirische, cynisch-geestige beschrijving van de sociale tegenstellingen. Adiga is journalist en woont nu in Bombay.

 

 

Godenslaap, Erwin Mortier

mortier2.jpg

 

Een bijna honderdjarige vrouw beschrijft haar ervaringen rond het front van de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Zij spaart niemand en schrijft alleen voor zichzelf. Persoonlijk en naakt is de waarheid die zij oproept. Op een hoger niveau gaat het verhaal over taal en werkelijkheid, over persoonlijke en algemene geschiedenis.  Mortier schrijft het mooiste Nederlands: een schier onvertaalbaar meesterwerk. Meeslepend, onthutsend, poëtisch, diepgaand, erotisch, virtuoos, gevoelig en hard.