Boekenkeuze 2008-2009

Een duif en een jongen, Meir Shalev

shalev.jpg 

Het verlangen naar een thuiskomst. Thuiskomst van duiven die een pregnante rol spelen, maar ook van de toeristengids, gespecialiseerd in het rondleiden van vogelaars, Ja'ier Mendelson. Hij verliest zijn moeder, maar vlak voor haar dood verschaft zij hem de middelen voor een eigen (t)huis. Zo kan hij zijn Amerikaanse vrouw verlaten en terugkeren naar zijn jeugdliefde. Mendelson richt zich tot zijn gestorven moeder en memoreert háár jeugdliefde: een duivenhouder  omgekomen tijdens de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog. Hij spreekt ook over de ongelooflijke conceptie van haar zoon.

 

Syllabus en voorbespreking: Hedwig Udding

Lees meer...

Heb lief en zie niet om, Willem G.van Maanen

maanen.jpg

Romantweeluik. In het eerste deel het verhaal van de ik-figuur, acteur tijdens de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam. Het tweede deel biedt een terugblik, veertig jaar later, op de onderduiktijd in een nonnenklooster, in monoloogvorm voorgedragen door de ‘foute' acteur. De romantitel corrigeert als het ware de acteur/auteur die, overrompeld door de complexe omstandigheden, zich onmachtig voelt de juiste keuzes te maken ".. omdat (...) ik in wat liefde heet, tekortschoot."  De acteur heeft zichzelf daarom ‘afgedankt', trefwoord uit de monoloog.

Van Maanen (1920) noemde in een radio-interview dit boek zijn laatste roman.

 

Syllabus en voorbespreking: Klaarke Tanja

Lees meer...

Kamtsjatka, Marcello Figueras

figueras.jpg 

Een tienjarig Argentijns jongetje zit tijdens de militaire dictatuur (1976) met zijn familie in een vakantiehuisje. Voor het kind krijgt de werkelijkheid iets ontwapenends: ontsnappings-kunstenaar Houdini naspelen, dode kikkers uit de vijver plechtig begraven.... De lezer weet echter dat velen in de omgeving zo maar verdwijnen, meestal voor altijd. De titel verwijst naar het spel Risk, waarbij je in Kamtjsatka (= schiereiland in Rusland) Azië gaat veroveren, als je plots vanuit de rug wordt aangevallen. Dit derde boek van Figueras, ook journalist en scriptschrijver, werd met succes verfilmd.

 

Syllabus en voorbespreking: Hilde van der Veen 

 

Lees meer...

Dit verhaal, Alessandro Baricco

baricco.jpg 

Het leven van hoofdpersoon Ultimo Parri van 1904 tot 1969. Zijn vader maakt van zijn boerderij een garage. Met graaf Ambrosio werpt hij zich op de jonge automobielsport. Na   de pioniersperiode van de autoraces schildert Baricco (1958) een cruciaal moment in de W.O.I: de nederlaag bij Caporetto. Dat deel wordt verteld door de vader van een gefusilleerde kapitein. Ultimo duikt op in de USA, waar hij piano's repareert en verliefd wordt op Elizaveta. Zij schrijft in haar dagboek hoe zij later in Engeland Ultimo's  perfecte circuit ontdekt.

De ingewikkelde roman focust op het probleem orde-chaos.

 

Syllabus en voorbespreking: Walter Schlundt Bodien

Lees meer...