Boekenkeuze 2007-2008

Boven is het stil, Gerbrand Bakker

bakker.jpg"Ik heb vader naar boven gedaan"  en ook verandert Helmer het interieur van de boerderij. Tegen zijn zin leeft deze 55-jarige boerenzoon er al zijn hele leven. Hij nam de plaats in van zijn tweelingbroer Henk die op zijn negentiende overleed. Helmer probeert zijn mislukte bestaan een wending te geven.

Syllabus en voorbespreking: Klaarke Tanja

 

Lees meer...

Een Frans leven, Jean-Paul Dubois

dubois.jpgPaul Bliek herinnert zich zijn leven tegen de achtergrond van de Franse politieke geschiedenis, tweede helft twintigste eeuw. Hij is een kind van de Vijfde Republiek, die ontstond in 1958, juist toen Pauls oudste broer overleed. Gehuwd met een dochter van rijke ouders, wordt Paul van sportjournalist natuurfotograaf.  Als hij vader wordt, volgt er een aaneenschakeling van rampspoed, vooral in zijn familie.

Syllabus en voorbespreking: Walter Schlundt Bodien

 

Lees meer...

Streken, Natalie Koch

koch.jpgArthur Bronkhorst, beroemd cellist, ontmoet op een masterclass in Londen de jonge, talentrijkere celliste Chrissie. Hij geeft haar les, wordt verliefd op haar en beseft dat hij zèlf over zijn muzikale top heen is. Op zijn weg naar roem maakte hij slachtoffers. Kan Chrissie die fouten herstellen ? Zij zorgt voor een onthulling die veel op zijn kop zet.

Syllabus en voorbespreking: Hedwig Udding

Lees meer...

Een mooie dood, Gil Courtemanche

courtem1.jpgDe zestiger André, acteur, doet verslag van het kerstdiner bij zijn ouders. Voor de (klein-) kinderen een verplicht nummer. Centraal staat de tirannieke vader. Zijn gezondheid is broos.  Hij moet zijn eetgedrag matigen, maar (vr)eet zich ongans. Dat is het dilemma voor de familie : hem afremmen of vrijlaten om van het kortere leven te genieten ? De echtgenote en één kleinzoon spelen cruciale rollen.

Syllabus en voorbespreking: Hilde van der Veen

 

Lees meer...